„Rettegek a tiniktől!" – avagy a legfurcsább fóbiák

„Rettegek a tiniktől!" – avagy a legfurcsább fóbiák

A fóbia egy tárgytól, helyzettől vagy élőlénytől való irracionális félelem. Míg normál esetben a félelem teljesen rendben van, s egy természetes reakció a veszélyre, ezzel szemben a fóbiák a mindennapi életet nehezíthetik meg. Persze rengetegen tartanak a kígyóktól, a pókoktól vagy esetleg a bohócoktól, ám léteznek ennél sokkal cifrább dolgok, amelyek rémületet váltanak ki emberekből.


Plutofóbia (félelem a pénztől)

A plutofóbiában szenvedő emberek félhetnek attól, hogy ők maguk is gazdagok lesznek, vagy félnek a gazdag emberektől. Általában rettegnek magától a pénztől és attól, hogy pénzzel kell foglalkozniuk.

Az ilyen félelemmel rendelkező emberek potenciálisan szabotálhatják a karrierjüket, hogy megakadályozzák, hogy több pénzt keressenek vagy gazdaggá váljanak. A gazdaggá válástól való félelem eredhet az ezzel járó felelősségtől, a nyomástól, esetleg a kirablástól való félelemből.

Arachibutyrofóbia (félelem a szájpadlásra ragadó mogyoróvajtól)

Bár a jelenség sokakkal előfordult már valamikor, az arachibutyrofóbiás emberek rendkívül módon félnek tőle. Az arachibutyrofóbia súlyossága személyenként változó. Egyesek, akiknél ez a fóbia fennáll képesek lehetnek kis mennyiségű mogyoróvajat enni, míg mások teljesen elkerülik a mogyoróvaj vagy bármi mogyoróvaj állagú étel fogyasztását.

Nomofóbia (félelem a mobiltelefon nélkül maradástól)

A nomofóbiában szenvedő emberek túlzott szorongást élnek át amiatt, hogy nincs náluk a telefonjuk, lemerült az akkumulátoruk, vagy a telefonjuk nem működik. A körülményektől függetlenül, ha nem tudják használni a telefonjukat, a nomofóbiában szenvedő emberek pánikba esnek, és a szorongás szélsőséges tüneteit tapasztalják.

Ez a fóbia gyakran abból ered, hogy az illető mobiltelefon-függő. Az ebben a fóbiában szenvedő emberek a nap folyamán megszállottan ellenőrizhetik a telefonjukat. S talán nem meglepő, hogy ez napjainkban meglehetősen gyakori.

Optofóbia (félelem a szem kinyitásától)

Ez a félelem rendkívül legyengítő lehet, mivel az egyén nehezen tudja a napi tevékenységeit a szeme kinyitása nélkül végezni. Az optofóbiában szenvedő emberek inkább otthon maradnak vagy gyengén megvilágított helyeken tartózkodnak. Ez a fóbia általában generalizált szorongásos zavarral társul. Mint oly sok más fóbia, ez a félelem is általában egy traumatikus esemény következménye.

Ephebifóbia (félelem a serdülőkorúaktól)

Az ephebifóbiában szenvedő emberek a tizenéveseket irányíthatatlannak, de leginkább rendkívül veszélyesnek tarthatják. Az ilyen félelemmel élők úgy gondolhatják, hogy a tizenévesek durvák, kiszámíthatatlanok és nem tartják be a szabályokat. Az efebifóbiában szenvedő emberek félnek a tinédzserektől, és nem akarnak a közelükben lenni. Az ebben a félelemben szenvedő emberek elkerülhetik, hogy egy barátjuk házába menjenek, ha ott tinédzserek vannak, vagy olyan helyekre menjenek, ahol a tinédzserek általában lógnak.

(Therecoveryvillage)

A figyelmetekbe ajánljuk