Takin.
Photo by Ayan Nayak on Unsplash

Takin született a Fővárosi Állat- és Növénykertben – videón az első pillanatok!

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évek óta élnek aranyszőrű takinok – most egy új taggal bővült a család.


A takin egy párosujjú patás emlősfaj, mely közeli rokonságban áll a vadjuhval. Itthon kevesebben ismerik, ami annak tudható be, hogy a faj Belső-Ázsiában, azon belül Kína déli részén, valamint Bhutánban, Mianmarban és India egyes területein honos.

Ez is érdekelhet: Sikeres volt az akció, megmentették a világ egyik legmagányosabb állatát

A vadon élő takin akár több száz fős csordákat alkot és a magashegyi vidékeken is feltalálja magát: elsősorban bambuszhajtásokkal és falevelekkel táplálkozik.

Félnivalója csupán az örvös medvétől és a hópárductól van – no meg az embertől, ugyanis sajnos a mai napig vadásszák az állatot annak húsa és irhája miatt.

Az állatnak négy alfaja ismert: a bhutáni takin, a mismi takin, a szecsuáni takin, valamint az aranyszőrű takin. Ez utóbbi alfaj gyarapodott most egy új taggal: február 25-én délután látta meg a napvilágot Budapesten egy aprócska takinbébi – számolt be róla az erzoleny.hu. A jövevény első lépéseiről videó is készült:

A Fővárosi Állat- és Növénykert évek óta foglalkozik már az ázsiai emlősfajjal, az első aranyszőrű takin 2020 nyarán érkezett a csehországi Liberec állatkertjéből. A kis Janek nem sokáig maradt egyedül, néhány héttel később két nősténnyel, Mankával és Pankával bővült a csapat.

Az aranyszőrű takin veszélyeztetettségi besorolása szerint „sebezhető” (vulnerable) fajnak számít, így állatkertekben való szaporítása nemcsak a látogatóknak fontos, de tudományos jelentőséggel bír.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: A kihalás küszöbén – ezek jelenleg a világ legveszélyeztetettebb állatai

A most született takinbébit a gondozók belső térbe terelték, amint megerősödik, ő is kimerészkedhet a külső kifutóra, ahol mi is gyönyörködhetünk majd benne.

Aki pedig nem tud betelni a takinokkal, annak van egy jó hírünk: a Nyíregyházi Állatparkban mismi takinokat is látogathatunk.

A figyelmetekbe ajánljuk