mezítláb focisták indiában
Getty Images

Az 1948-as londoni olimpiai selejtező első fordulja: pályán a mezítláb kiálló India, ellenfele Franciaország

Piázó kapus és mezítlábú indiaiak – a foci vb-k legabszurdabb jelenetei

A labdarúgó-világbajnokságok történetében először rendeznek télen tornát. A téli vb a focirajongóknak egészen biztosan furcsa élmény lesz, mégsem ez az egyetlen olyan történés az elmúlt évtizedekben, amire a szurkolók felhúzhatták a szemöldöküket. A katari vb-re hangolódva pár részes cikksorozattal készültünk a világbajnokságok legfurcsább pillanatairól – nem csak szurkolóknak. Jöjjön az első gyűjtés!

Olaszos figyelemelterelés 

Talán a világbajnokságok egyik legszórakoztatóbb jelenete zajlott le az 1938-as francia vb-n. Az olasz labdarúgás első igazi klasszisa, Giuseppe Meazza Brazília ellen lőhetett tizenegyest, de a büntetőre való készülődés közben leesett a nadrágja. Az abszurd jelenet nem zökkentette ki, és az eseten jól szórakozó brazil kapusnak végül könyörtelenül belőtte a labdát. Ráadásul ez a gól juttatta Olaszországot a döntőbe, amit éppen Magyarország ellen játszottak – később 4-2-re megverték a magyar csapatot és világbajnokok lettek.

Születésnapi piros 

Az egyetlen játékos, akit valaha kiállítottak a születésnapján az olasz Gianfranco Zola volt.

A csatárt Nigéria ellen küldték el egy születésnapi zuhanyra, hogy aztán további két mérkőzésre eltiltsák az Augustine Eguavoen ellen elkövetett szabálytalansága miatt. Olaszország ettől függetlenül 2-1-re megnyerte a meccset, és végül bejutott a világbajnokság döntőjébe – az eltiltást követően Zola viszont nem kapta vissza a helyét a csapatban.

A csodaszer 

Jasin egyik nagy védése a Nyugat-Németország elleni elődöntőben 1966-ban – a meccsen végül 2-1-re kikaptak a szovjetek

Getty Images

A szovjet Lev Jasin máig az egyetlen kapus, aki elnyerte az aranylabdát. A fekete kapusruhája miatt a „Fekete Pók" becenéven ismert játékos ráadásul az IFFHS szavazásán elnyerte a 20. század legjobb kapusa címet is. Jasin természetesen a világbajnokságokon is parádézott (1958, 1962 és 1966).

És hogy mi volt a titka?

Szeretek rágyújtani a meccsek előtt, hogy megnyugtassam az idegeimet, majd megiszom egy erős italt, hogy feszesítsem az izmaimat

– válaszolta, amikor a meccs előtti rutinjáról kérdezték.

Brazil fanatizmus

A legnagyobb nézőszám egy világbajnoki mérkőzésen 199 854 fő volt, ami olyan, mintha Debrecen összes lakosa kiment volna a meccsre vagy éppen Izland lakosságának a fele. Az óriási nézőszám a döntőben, a Brazília-Uruguay meccsen volt Rio de Janeiróban, a legendás Maracanában 1950 júliusában – a brazilok végül 2-1-re így is kikaptak.

Ezzel szemben a Románia-Peru nem volt túl közönségcsalogató 1930. július 14-én: az uruguayi Montevideóban található Estadio Pocitosban mindössze 300 néző volt kíváncsi a meccsre.

Cipőben? Azt már nem!

Az indiai olimpiai labdarúgó-válogatott két tagja mezítláb focizik egy 1948. július 16-i mérkőzésen a fővárosi rendőrséggel. Ekkoriban a kapuson kívül mindenki mezítláb játszott.

Getty Images

Ugyan India kvalifikálta magát az 1950-es világbajnokságra, végül nem vett részt a tornán. Hogy miért mondtak le a világ legnagyobb sporteseményéről? Az ország nem tudott megegyezni a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel (FIFA), mert a szervezet előírta, hogy minden játékosnak cipőt kell viselnie a tornán – az indiai csapat viszont akkoriban még mezítláb játszott.


A figyelmetekbe ajánljuk