fifa world cup qatar 2022

Katar 2022: minden, amit tudnod kell a hamarosan kezdődő labdarúgó-világbajnokságról

Több mint egy évtizedes vita után, a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság már csak másfél hónapra van a kezdéstől.


Az öböl menti államban uralkodó hőség miatt a katari világbajnokság lesz az első, amelyet nem nyáron, hanem télen rendeznek.

A torna első mérkőzését november 21-én rendezik, a döntőre pedig december 18-án kerül sor. A nyitómérkőzésen pedig a házigazda Katar játszik.

Az uralkodó bajnok Franciaország továbbra is az esélyesek közé tartozik, bár 1962 óta egyetlen csapat sem védte meg világbajnoksági címét. Az európai csapatok közül még Anglia, Spanyolország és Belgium indul nagy eséllyel. Brazília és Argentína is valószínűleg ott lesz a kieséses szakaszban, míg Szenegál képviselheti Afrika legnagyobb reménységét.

Katarban 32 csapat lép pályára, a végső három csapatot pedig a világbajnokság sorsolását követően rájátszás útján erősítették meg: a három csapat közé tartozik Ausztrália, Costa Rica és Wales is, utóbbi 1958 óta először jut ki a világbajnokságra.

Hol lesznek a mérkőzések Katarban?

Katar öt városában nyolc stadion ad otthont a világbajnokság mérkőzéseinek, köztük a 80 ezer férőhelyes Iconic Stadion Lusailban, ahol majd a döntőt is rendezik. Az arany és fehér színekben pompázó aréna a fővárostól, Dohától 23 kilométerre északra található, és tavaly novemberben adták át hivatalosan.

Mennyibe kerülnek a jegyek?

A katari világbajnokság lesz az eddigi legdrágább, az átlagos jegyár 46 százalékkal emelkedett a négy évvel ezelőtti oroszországi torna óta.

Csoportok

  • A csoport : Katar, Ecuador, Szenegál, Hollandia
  • B csoport: Anglia, Irán, USA, Wales
  • C csoport: Argentína, Szaúd-Arábia, Mexikó, Lengyelország
  • D csoport: Franciaország, Ausztrália, Dánia, Tunézia
  • E csoport: Spanyolország, Costa Rica, Németország, Japán
  • F csoport: Belgium, Kanada, Marokkó, Horvátország
  • G csoport: Brazília, Szerbia, Svájc, Kamerun
  • H csoport: Portugália, Ghána, Uruguay, Dél-Korea

A figyelmetekbe ajánljuk