Clint Eastwood
Fotó: Shutterstock

Fennsíkok csavargója – a film, amely beindította Clint Eastwood rendezői karrierjét

Nem volt egyértelmű, hogy a szűkszavú szépfiúból egyszer legendás filmkészítő válik – egy 1973-as westernfilmmel azonban Eastwood a rendezői kvalitásait is bizonyította. Így készült a Fennsíkok csavargója.


Clint Eastwood igazi hollywoodi legenda, színészi és rendezői karrierje egyaránt lenyűgöző.

A művész ráadásul 93 évesen is aktív, jelenleg is egy filmen dolgozik. Kevesen tudják azonban róla, hogy meglehetősen nehezen indult be a karrierje – idézi fel a történetet a Collider írása.

Fiatal színészként komoly csapásként élte meg, hogy 1955-ben kirúgta őt a Universal Pictures. A filmstúdió szerint Eastwood egyszerűen nem volt mozisztárnak való alkat.

Ez is érdekelhet: Ezt a szuperhőst alakította volna szívesen Clint Eastwood

A színész hírnevét végül azt hozta meg, hogy Sergio Leone spagettiwesternjeiben szerepelt. Az Amerikában már kifulladóban lévő műfajt európai, elsősorban olasz rendezők – innen a név is – újították meg. Leone híres trilógiájának mindhárom részében (Egy maréknyi dollárért; Pár dollárral többért; A Jó, a Rossz és a Csúf) Eastwood játszotta a főszerepet, amelyet mintha neki találtak volna ki: kevés szövege volt, de átható, szigorú tekintetével rabul ejtette a nézőket.

A színész ezt követően Hollywoodban is keresett volt, néhány évvel később pedig rendezőként is bizonyíthatott: Játszd le nekem a Mistyt! című, 1971-ben bemutatott filmjére többnyire kedvező visszajelzéseket kapott.

Rendezői karrierje azonban 1974-ben indult be igazán, ekkor mutatták be ugyanis a Fennsíkok csavargója című westernjét, melynek főszerepét ő maga játszotta.

A film egyértelműen magán viseli Leone kézjegyét: az alkotás az amerikai tucatwesternektől eltérően melankolikus hangvételű és mély mondanivalóval bír. A hasonló vadnyugati témájú filmeket egyébként revizionista westerneknek is szokás nevezni.

Eastwood tehát jól illeszkedett az intellektuálisabb megközelítésű westernfilmek hagyományába, a Fennsíkok csavargója azonban a rendező egyéni látásmódját is tükrözi. Anélkül, hogy túl sokat elárulnánk a történetről, annyit elmondhatunk, hogy a tipikus vadnyugati sztorit egy kísértethistóriával is megfűszerezte a rendező.

Clint Eastwoodot ettől fogva nemcsak színészként, de filmkészítőként is elismerte a szakma.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Clint Eastwood szerint ez a sikeres filmrendezés titka

A Nincs bocsánat (1992) és a Millió dolláros bébi (2004) című műveiért egyaránt hazavihette a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, de számos más alkotása – így például a Gran Torino (2008) vagy éppen A szív hídjai (1995)– is igazi klasszikusnak számít.

Talán sosem ért volna el hasonló sikereket Clint Eastwood, ha nem készül el A fennsíkok csavargója, így viszont ki tudott törni a hollywoodi szépfiú szerepéből.

A figyelmetekbe ajánljuk