Morgan Freeman.

Akármilyen nehéz is elhinni, de a világ egyik legnépszerűbb színésze, Morgan Freeman ma ünnepli a 85. születésnapját. Az amerikai színész számos feledhetetlen alakítással örvendeztetett meg bennünket az elmúlt évtizedekben, az alábbi cikkben pedig öt olyan filmet mutatunk be, amelyben a ma 85 éves Morgan Freeman elkápráztatta a közönséget.


Millió dolláros bébi (2004)

Freeman – aki a filmért elnyerte első és máig egyetlen Oscar-díját – elképesztő alakítást nyújt ebben a moziban. A főszerepben Clint Eastwood látható, akinek alaposan meggyűlik a baja egy nehéz természetű fiatal lánnyal (Hilary Swank), aki mindenáron bokszoló akar lenni. A kissé csikorgó, de mégis megható tanár-diák/apa-lánya kapcsolatuk pedig a film lüktető szíve. De ez a történet nem működne Freeman nélkül, aki Eastwood legrégebbi barátját és lelkiismeretét, Scrapot alakítja.

Hetedik (1995)

A Hetedikben Freeman és Brad Pitt egy nyomozópárost alakítanak, akik egy sor hátborzongató sorozatgyilkosság után nyomoznak, amelyeket a Biblia hét halálos bűnének megfelelően követnek el. David Fincher filmje tele van komor és esős jelenetekkel, fokozódó rettegéssel és beteges iróniával. A mozi megjelenése előtt minden bizonnyal sokaknak nehéz volt elképzelniük, hogyan működik a kémia Pitt és Freeman között, de a vásznon tökéletesen kiegészítik egymást.

Miss Daisy sofőrje (1989)

Ez a mélyen megindító film egy fekete sofőrről és az idős déli munkaadójáról (Jessica Tandy) szól, akik egyfajta mindennapi, kimondatlan plátói szerelmi történetet élnek meg, egymásra utalva, az őket elválasztó faji szakadék ellenére. Hoke Colburn szerepében Freeman a méltóság megtestesítője, aki egyetlen hamis hangot sem üt meg ebben a megható, időtlen alkotásban.

A remény rabjai (1994)

Frank Darabont Oscar-díjra jelölt filmjében Freeman és Tim Robbins egy elítélt párost alakítanak, akik a Mainben található Shawshank állami börtönében töltik életfogytiglani börtönbüntetésüket. Bár a forgatókönyvet Stephen King novellájából adaptálták, a film nem egy horrortörténet, hanem inkább egy megható elbeszélés a barátságról, ahogy ez a két halálraítélt lélek küzd a reményért egy olyan helyen, ahol szinte minden remény meghal. Red szerepében Freeman látványosan visszafogott alakítást nyújt, együttérzést, kétségbeesést, lemondást, de végül mégis valami extázisszerűt fejez ki, amikor végre megízleli a szabadság ízét.

Nincs bocsánat (1992)

A mozi egy Bill Munny nevű, egykor kegyetlen fegyverforgatóról (Clint Eastwood) szól, aki maga mögött hagyta véres múltját, de a lelkiismerete újra akcióba szólította, hogy leszámoljon egy szadista seriffel (Gene Hackman). Freeman a szintén megbánást tanúsító legjobb barátja és régi társa, Ned Logan szerepében rendkívül árnyalt alakítást nyújt, amely arra kényszeríti Eastwoodot, hogy olyan érzelmi mélységeket fejezzen ki, amelyeket általában a felszín alatt rejteget.

Forrás: AARP


A figyelmetekbe ajánljuk