Egy Facebook feliratú neon lámpa.

A Facebooknak fogalma sincs arról, hogy mit csinál az adataiddal

A Motherboard által megszerzett, kiszivárgott belső dokumentum szerint a Facebook meglepően homályosan fogalmaz arról, hogy mit kezd a felhasználóiról gyűjtött adatokkal.


A Facebooknak a feljegyzés szerint a kormányok által világszerte bevezetett új adatvédelmi szabályok „cunamijának" kell megfelelnie.

A dokumentumot, amely még tavaly készült, a Facebook hirdetési és üzleti termékcsapata állította össze. Ez a csapat gondoskodik a közösségi médiahálózat hatalmas hirdetési rendszeréről, amely történetesen a cég legnagyobb bevételi forrása is.

A kiszivárgott feljegyzés szerint azonban a dolgok eléggé összekuszálódtak.

Nem rendelkezünk megfelelő szintű kontrollal és magyarázhatósággal arra vonatkozóan, hogy rendszereink hogyan használják fel az adatokat, és így nem tudunk magabiztosan ellenőrzött irányelvi változtatásokat vagy külső kötelezettségvállalásokat tenni, mint például „nem fogunk X adatot Y célra felhasználni”. Pedig a szabályozók pontosan ezt várják el tőlünk, ami növeli a hibák és a félrevezetés kockázatát

– olvasható a dokumentumban.

Röviden, a mérnököknek fogalmuk sincs, hová kerülnek az adatok, ami problémát jelent, ha biztosak akarnak lenni abban, hogy betartják a szabályozók által meghatározott szabályokat.

Az európai adatvédelmi rendelet (GDPR) például előírja, hogy az adatokat csak „meghatározott, egyértelmű és jogszerű célokra" szabad gyűjteni és felhasználni, és nem lehet újrafelhasználni.

Ezt azonban a Facebook már évek óta megteszi, például az általa gyűjtött telefonszámokat kapcsolattartási információként használja fel a biztonsági célú kétfaktoros hitelesítés lehetővé tételére is.

A vállalat azonban tagadta, hogy bármi rosszat tett volna.

Tekintettel arra, hogy ez a dokumentum nem írja le az adatvédelmi előírásoknak való megfelelés érdekében végzett kiterjedt folyamatainkat és ellenőrzéseinket, egyszerűen pontatlan azt a következtetést levonni, hogy nem megfelelően kezeljük a felhasználóink adatait

– mondta egy szóvivő a Motherboardnak.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk