Marilyn Monroe.

Mi köze van Marilyn Monroe-nak Elton John egyik leghíresebb dalához?

Nem túlzás azt állítani, hogy Elton John Candle In The Wind című dala, a poptörténelem egyik legmegrázóbb balladája. De vajon tényleg Marilyn Monroe-ról szól a dal? Egy interjúban a dal szövegírója mesélt erről.


Elton John legendás műve elsősorban a hírnévről, és annak árnyoldalairól szól, miszerint a sztárokat csak azért „építik fel”, hogy utána lerombolhassák őket – írja a Far Out.

Az előbb leírt összefoglaló gyakorlatilag egy az egyben ráillik Marilyn Monroe életére, akiről nem túlzás azt állítani, hogy a hírnév okozta a halálát – erről egyébként nemrég egy nagyszabású film is készült.

Ez is érdekelhet: Elton John szerint feszélyező volt Michael Jackson társaságában lenni

A Candle In The Wind szövegét valóban Monroe ihlette, a szöveg első sorában például azonnal elhangzik egy utalás („Goodbye Norma Jeane”), ami a néhai színésznő lánykori nevét eleveníti fel, és azt, hogy Norma Jeane-nek teljesen hátra kellett hagyni az addigi életét azért, hogy Marilynné válhasson.

Ettől függetlenül egy interjúban a dal szövegéért felelős Bernie Taupin tagadta azt a pletykát, miszerint azért írták volna a dalt, mert fanatikus Marilyn Monroe-rajongók lettek volna Johnnal.

A legnagyobb tévhit a Candle In The Wind kapcsán az, hogy fanatikus Marilyn Monroe-rajongó voltam, ez nem is állhatna távolabb az igazságtól. Nem arról van szó, hogy nem tiszteltem őt. Csak az az igazság, hogy a dal ugyanolyan könnyen szólhatott volna James Deanről, Jim Morrisonról vagy Kurt Cobainről is. (…) Úgy értem, alapvetően bárkiről, bármelyik íróról, színészről, színésznőről vagy zenészről, aki fiatalon halt meg, és akinél a Dorian Gray ikonikus képe című filmhez hasonlóan egyszerűen megállt az öregedés. Ez egy időbe fagyott szépség. Bizonyos értelemben lenyűgöz ez a koncepció. Szóval ez tényleg arról szól, hogy a hírnév és a fanatikus rajongás hogyan hat az utca emberére

– mondta Taupin a SongFactsnek.

A dal ettől függetlenül nem a Marilyn Monroe-párhuzam miatt lett híres az utókor számára: John ugyanis jóbarátja, Diána halála után átírta a szöveget „Goodbye England's Rose"-ra, amivel Vilmosék édesanyja előtt szeretett volna tisztelegni, és amelyet a hercegné temetésén elő is adott.

A figyelmetekbe ajánljuk