Elton John

Elton John legújabb díjával bekerült a művészvilág legszűkebb elitjébe

Bár a 75. Emmy-díjátadó fő győztesei az Utódlás és A mackó című sorozatok voltak, Sir Elton John is nagy nyertese volt az estének. Legújabb díjával ugyanis EGOT-státuszú művész lett, ezt a címet pedig mindössze tizennyolcan tudhatták eddig magukénak.


A 76 éves brit elóadóművész élete első Emmy-díját kapta meg azElton John Live: Farewell From Dodger Stadium című koncertfilmjéért, amelyet 2022-ben a Disney+ élőben közvetített.

Ezt is olvasd el! Mi köze van Marilyn Monroe-nak Elton John egyik leghíresebb dalához?

Ez a koncert azonban több szempontból is érdekes volt: a Los Angeles-i stadionban adott előadás volt az énekes karrierjének utolsó észak-amerikai fellépése. Továbbá ezen a helyszínen viselte 1975 októberében azt az ezüst baseball-szettet, amelyet a Rocketman című életrajzi filmjébe is bekerült.

Maga a Farewell Yellow Brick Road névre keresztelt búcsúturné is hatalmas sikerrel zárt, a Billboard szerint minden idők legnagyobb bevételt hozó turnéja lett.

A koncertfilm pedig 2024-ben Emmy-díjat kapott, ezzel pedig Sir Elton John a Grammy-, Oscar- és Tony-díj után a hiányzó negyediket is bezsebelte, így a világon ő lett tizenkilencedik, aki az amerikai művészvilág mind a négy nagy elismerését begyűjtötte.

Az EGOT ugyanis ezt jelenti: Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díj.

A zenész 37 évvel azután érte el az EGOT-nak nevezett státuszt, hogy megkapta első Grammy-díját a That's What Friends Are For című daláért. Azóta a művész további öt Grammyt és két Oscart nyert.

Ez is érdekelhet: Taylor Swiftnek még Elvis Presley rekordját is sikerült felülmúlnia

A Broadway legnagyobb kitüntetését jelentő Tony-díjra 2000-ig kellett várnia, akkor az Aida című operaadaptáció zenéjéért kapta meg.

Az előadó nem tudott ott lenni az idei Emmy-gálán, helyette Ben Winston, a koncertfilm egyik producere vette át a díjat:

Tudtuk, hogy ez a show történelmi jelentőségű lesz, mert ez lesz Elton utolsó észak-amerikai turnéja. Tudtuk, hogy történelmi lesz, mert ez volt a Disney első globális élő közvetítése. Azt viszont nem gondoltuk volna, hogy azért is lesz mindez történelmi, mert egy olyan ember fog itt ma nyerni, aki annyi nagyszerűt tett a társadalomért, aki mindannyiunk hőse – és ezzel együtt már az EGOT-státusz is az övé.

A szűk lista tagjai közé legutóbb tavaly Viola Davis került be, de a közelmúltban Jennifer Hudson, John Legend és Andrew Lloyd Webber is EGOT-státuszt szerzett.

A figyelmetekbe ajánljuk