stubby kutya az első világháború alatt

Az első világháborús kutya, Stubby, aki őrmesterré vált hőstettei után

Stubby őrmester, az első világháború kitüntetett harcosa volt, aki 17 csatában vett részt, megmentette ezredét a mustárgáztámadástól, és elfogott egy német kémet. Stubby minden szempontból hős, de ami még különlegesebbé teszi a történetét, az az, hogy ő egy kutya volt.


1917-ben, az amerikai hadsereg 102. gyalogezredének, a 26. jenki hadosztálynak táborába egy kóborba kutya tévedt. A katonák imádták, olyanannyira, hogy J. Robert Conroy közlegény a szárnyai alá vette a kölyköt, és Stubbynak nevezte el. Bár állatokat hivatalosan nem lehetett volna tartania a táborban, a bájos négy lábú a hadosztály szeretett kabalájává vált – írja a Hello Magyar.

Amikor a csapat Európába indult, Conroy felcsempészte Stubbyt az SS Minnesota nevű szállítóhajó fedélzetére.

Ez is érdekelhet: Az igazság a második világháborús „We Can Do It"- poszter mögött

Az állat szerepe azonban egy csapásra felbecsülhetetlenné vált, kedves kabalából hűséges bajttársá avanzsált.

Különlegesképességet fejlesztett ki, így az ellenséges gáztámadásokkor figyelmeztette a katonákat a közelgő veszélyre. Éles érzékei segítettek a sebesült katonák felkutatásában és egy német kém elfogásában is, amiért őrmesteri rangra léptették elő.

Stubby bátorságát a Seicheprey-i csata során tették próbára, ahol repeszsérüléseket szenvedett. Sérülései ellenére a Vöröskereszt lábadozó kórházában továbbra is feldobta a hangulatot. Az első világháború végére 17 ütközet büszke veteránja volt.

Hazatérve - nem meglepő módon - igazi nemzeti hősként ünnepelték, majd meglátogatta Woodrow Wilson, Warren Harding és Calvin Coolidge elnököket, és a Georgetown Egyetem kedvelt kabalája lett. Stubby öröksége örökre megmaradt, és a Smithsonian Institute National Museum of American History taxidermia gyűjteményébe helyezték.

Lenyűgöző története az emberek és állatok közötti kötelékek remek példája, illetve a rendkívüli teljesítményé, amelyet a hűség, a bátorság és a szeretet révén lehet elérni. Stubby hőstetteivel örökre beírta magát a történelembe, mint a „harci kutyák nagyapja.”



A figyelmetekbe ajánljuk