Elátkozott tiara okozhatta Fülöp herceg testvérének halálát?

Elátkozott tiara okozhatta Fülöp herceg testvérének halálát?

A hesseni eperlevél tiara egy lenyűgöző diadém volt, amelyet Viktória királynő hitvese, Albert herceg rendelt a lányuk számára. A fenséges kiégszítőhöz azonban tragédiák sora tapad.


Sokan a mai napig úgy gondolják, hogy a hesseni tiara el van átkozva, és akár hiszünk a babonákban, akár nem, a diadém története korántsem tündérmesébe illő. A boldogtalan házasságoktól kezdve a repülőgép-szerencsétlenségeken át a hirtelen halálesetekig szinte minden megtörtént azokkal a nemesekkel, akiknek bármilyen kapcsolata volt a tiarával.

A diadém gazdag, lombos, eperlevelekkel díszített pántlikából állt, amit Viktória királynő és Albert herceg második lányának, Aliz brit királyi hercegnőek és IV. Lajosnak, Hessen és Rajna leendő nagyhercegének szántak esküvői ajándéknak. Mielőtt azonban Albert herceg felügyelhette volna a tiara elkészültét és átadhatta volna lányának, hirtelen tífuszban meghalt.

Az esküvőt megtartották, de a történészek gyakran a modern idők egyik legszomorúbb királyi esküvőjeként tartják számon. A királynő és az ifjú hercegi pár az "ünneplés" után Darmstadtba indult, és természetesen a tiarát is magukkal vitték. Németországban azonban váratlan tragédiák sorozatával kellett szembenézniük. A legkisebb fiúk, Frigyes, meghalt, miután kizuhant egy ablakból, a lányuk Mária pedig megfulladt. Ezt követte maga Aliz korai halála diftériában, mindössze 35 évesen, apja, Albert herceg halálának évfordulóján.

A tiarát Aliz másik fia, Ernst örökölte, és felesége, Viktória Melitta nagyhercegnő viselte 1896-ban II. Miklós orosz cár koronázásán. Morbid, de mégsem meglepő a fentiek fényében, hogy az ő gyermekük is korán elhunyt, a pár pedig később el is vált. Ernst 1905-ben második feleségének, Eleonóra hesseni nagyhercegnének adta a tiarát. Amit legidősebb fiuk, Georg Donatus örökölt, s akinek felesége Cecília görög-dán hercegnő, a néhai Fülöp herceg húga volt.

Cecília a tiarát VI. György király 1937-es koronázásán viselte, mielőtt az átok újra lecsapott volna. Ugyanis miközben a terhes hercegnő György öccse, Lajos hesseni és rajnai herceg esküvőjére utazott az Egyesült Királyságba, a repülés közben megindult a szülése, amiért kényszerleszállást akart a pilóta végrehajtani, a repülőgép azonban lezuhant. A tragédiában mindenki meghalt. A tiarát csodával határos módon sértetlenül találták meg a roncsok után a dobozában.

S habár Lajos herceg esküvőjét a baleset ellenére is megtartották, 1968-ban gyermektelenül halt meg, véget vetve ezzel a Hessen és Rajna menti család férfiágának.

(Forrás)

A figyelmetekbe ajánljuk