II. Erzsébet és Fülöp herceg  kettesben

II. Erzsébet és Fülöp herceg még kettesben töltötték a karácsonyt

95 éves II. Erzsébet – háromnegyed évszázad után először tölti születésnapját Fülöp nélkül

A koronavírus ellenére a brit uralkodónak minden bizonnyal hangulata sem lenne megünnepelni a 95. születésnapját

II. Erzsébet királynőnek minden bizonnyal a legszomorúbb születésnapja a mai. az uralkodó és április 9-én elhunyt néhai férje, Fülöp edinburghi herceg tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját. A királynő és Fülöp volt az angol-brit monarchia évezredes történetének legidősebb uralkodói házaspárja, és a házasságban együtt töltött több mint 73 évük is példátlan a királyság fennállása óta.

Erzsébetnek azonban az idei születésnapját egyedül kell töltenie.
Meghalt Fülöp edinburgh-i herceg

Samir Hussein/Getty Images

Fülöp szinte pontosan két hónappal századik születésnapja előtt halt meg Windsorban, a brit királyi család legősibb és legnagyobb rezidenciáján. A végső búcsút a windsori kastély Szent György-kápolnájában tették meg a szűk létszú résztvevők.

Az edinburghi herceg halálával kéthetes gyász kezdődött a királyi családban, így II. Erzsébet királynő szerdai 95. születésnapját semmiféle nyilvános nagyszabású ünneplés nem kíséri.

A gyászidőszakon kívül ráadásul a brit kormány által meghozott koronavírus-járvány megfékezésére szolgáló korlátozások is érvényben vannak, amelyek értelmében jelenleg szabadtéren is legfeljebb hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában.

A korlátozások miatt várhatóan elmarad a királynő „hivatalos" születésnapi ünnepsége is: a júniusban esedékes Trooping the Colourt általában díszpompás tiszteletadás kíséri – ezt azonban már tavaly sem a megszokott formájában tartottak meg.

Az előzetes hírek szerint a királynőt szerdai születésnapján felkeresik Windsorban a legközelebbi családtagok, ám friss információk szerint Harry herceg – aki tavaly felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként betöltött feladatainak ellátásával és amerikai feleségével, Meghan Markle-lal az Egyesült Államokba költözött – nem várta meg a királynő születésnapját.

Topical Press Agency/Getty Images
II. Erzsébet királynő a negyvenedik uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő ezen a trónon.


A királynő – aki 69 éve, édesapja, VI. György király halála után lépett trónra – az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

Egy biztos: II. Erzsébet királynő életének kilenc és fél évtizede, az edinburghi herceggel házasságban eltöltött több mint 73 év és a trónra lépés óta eltelt eddigi csaknem hét évtized bővelkedik történelmi horderejű eseményekben.

  • A királynő első miniszterelnöke az eddigi tizennégy közül Winston Churchill volt.
  • Trónra lépésének idején, 1952-ben a Kremlben és a Fehér Házban is még azok a vezetők ültek – Moszkvában Sztálin, Washingtonban Harry Truman – , akik közvetlenül részesei voltak a II. világháborúnak.
  • II. Erzsébet uralkodása alatt felépült, majd egy nemzedéknyi idő elteltével leomlott a berlini fal, és először látogattak űrhajósok a Holdra.
II. Erzsébet az első ember, aki 25 ezer napot töltött a brit trónonPhoto by Annie Spratt on Unsplash
  • Ő volt az első brit uralkodó, akinek koronázását élő televíziós közvetítésben láthatták az alattvalók – legalábbis abban a 1,5 millió brit háztartásban, amelyben 1953-ban már volt televíziós készülék.
  • Másfél évvel korábbi trónra lépése idején, 1952 februárjában már csaknem öt éve Fülöp herceg felesége volt: a 21 éves Erzsébet hercegnő és a brit királyi haditengerészet 26 éves tisztje 1947. november 20-án, a londoni Westminster-apátságban kelt egybe.


Fülöp herceg koporsójára a szombati búcsúszertartáson azt a haditengerészeti tiszti díszkardot helyezték, amelyet az ifjú herceg házasságkötése napján kapott apósától, VI. György királytól – számolt be róla az MTI.

A figyelmetekbe ajánljuk