II. erzsébet karácsonykor

II. Erzsébet unalmas karácsonyi menühöz ragaszkodik volt szakácsa szerint

Azt gondolnánk, hogy karácsonykor a brit királyi család asztalán a kaviártól a libamájig minden megtalálható, ám a palota volt séfje szerint a karácsonyi menü hagyományosabb nem is lehetne.

II. Erzsébetnek első karácsonya lesz Fülöp edinburghi herceg nélkül. Az idén április 9-én elhunyt Fülöp egyedül 1956 karácsonyakor volt távol, amikor körbeutazta a Nemzetközösséget, Erzsébet pedig a Sandringham-házban maradt, ahol apja, VI. György 1952-ben bekövetkezett halála óta minden karácsonyt töltött. Fülöpöt még tavaly is hazaengedték karácsony estéjére, miután négy napot töltött egy londoni kórházban.

Ettől függetlenül Erzsébet a Mirror cikke szerint várja az ünnepeket, hiszen tavaly a járvány miatt erre nem volt lehetőség.

II. Erzs\u00e9bet kar\u00e1csony

II. Erzsébet 2018-ban

Getty Images

A menü azonban nem lesz túlgondolva egykori séfje, Darren McGrady szerint.

McGrady szerint a család egy nagy ebédet fog elfogyasztani a templomi mise után, amely „salátát tartalmaz garnélarákkal vagy homárral, sült pulykát, és az összes hagyományos köretet, mint paszternák, sárgarépa, kelbimbó". A desszert pedig hagyományos karácsonyi pudingot brandy vajjal.

Igazából unalmasak, ha ünneplésről van szó. Nem csináltak sonkát vagy ilyesmit, csak hagyományos pulykát. Három pulykát készítettünk a királynőnek és családjának a királyi ebédlőben, egyet a gyermekbölcsődének, majd többet a körülbelül száz alkalmazottnak, így mindenki kapott karácsonyi ebédet.

– mesélte McGrady, aki elárulta, hogy a pulykát burgonyapürével és sült krumplival, gesztenyés vagy zsályás-hagymás töltelékkel, áfonyaszósszal és kenyérmártással tálalták. A hagyományos házi készítésű karácsonyi pudingot a főétkezés után szolgálják fel, amit pálinkával öntenek le, magyal ággal díszítik fel és lángolva tálalják.

McGrady szerint a menühöz a család minden évben ragaszkodott.

Bár egy ünnepi ital általában kötelezőnek számít a nagy napon, nem világos, hogy az uralkodó idén bort vagy gint fog-e inni, miután a hírek szerint azt tanácsolták neki, hogy legyen absztinens.


A figyelmetekbe ajánljuk