Eiffel-torony

A „csalás grófja", aki kétszer is eladta az Eiffel-tornyot

Bár Victor Lustig neve lehet, hogy nem sokaknak cseng ismerősen, szélhámos tetteivel világhírűvé vált. A 20. század elején mindenki úgy ismerte, mint a férfit, aki eladta az Eiffel-tornyot, méghozzá kétszer.


A cseh csaló, Victor Lustig igazi úriemberként élt, aki karizmatikus jellemével könnyedén be tudott olvadni az arisztokráciába. Számos piszkos ügyletbe keveredett, többek között egy fiktív pénzgyártó gép is az ő nevéhez fűződött, amivel állítólag bármilyen valutát reprodukálni tudtak, így pedig jelentős vagyonra tett szert – írja a HelloMagyar.

Ez is érdekelhet: Pénzügyi igazgatónak adta ki magát: 25 millió dollárt csalt ki egy cégtől

Az egyik leghíresebb dobása pedig az Eiffel-toronyhoz fűződik. A történet szerint egy fémhulladék-kereskedőt meggyőzött arról, hogy a francia kormány bontásra adja el a műemléket. Arra kérte a férfit, hogy közfelháborodás elkerülése miatt, az üzletet tartsa titokban, amíg minden részletet kitalálnak. Lustig azt hazudta, hogy rá osztották a feladatot, hogy válassza ki a kereskedőket, akik végrehajtják a bontást. Az ötlet pedig nem is tűnt annyira elképesztőnek 1925-ben, mint amilyennek napjainkban tűnik. A tornyot ugyanis az 1889-es Világkiállításra építették, és eredetileg nem állandóra tervezték.

Ha pedig az Eiffel-toronynál és darabjainál járunk, pár héttel ezelőtt, február 8-án bemutatták a XXXIII. nyári olimpiai játékok érmeit – amelyeknek mindegyikébe belekerült egy-egy darab a francia főváros egyik legismertebb szimbólumából.

Amikor a férfi rájött, hogy átverték, annyira szégyellte magát, hogy hagyta, hogy Lustig egy jelentős összeggel elmeneküljön.

Bár a rendőrséggel többször is összetűzésbe keveredett, rafinált módon mindig sikerült kibújnia a törvény kezei közül. Jól megtervezett szökéseivel hülyére vette a bűnüldöző szerveket Európa- és az Egyesült Államok-szerte. Lustigot 42 különböző rendvédelmi szervezet üldözte.

Az 1930-as években pedig hamis pénzek előállításával foglalkozott. William Watts metszőmester szolgálatait igénybe véve elárasztotta a piacot hamis bankjegyekkel. Watts letartóztatása azonban kulcsfontosságú pillanattá vált a Csalás grófjának bukásában.

Olvasd el ezt is! 4 művészeti csalás, amiről lehet, hogy eddig még nem hallottál

Lustig jól megtervezett szökése egy manhattani fogdából 1935-ben bizonyította rafkósságát, ám Pittsburghben újra elfogták. Ezután az Alcatrazba zárták, és pénzhamisításért 20 év börtönbüntetést kapott, beleértve a szökésért járó további 5 évet is.

1947. március 9-én hunyt el tüdőgyulladás szövődményekben.

A figyelmetekbe ajánljuk