II. Erzsébet
Getty Images

Ez a csaló Erzsébet királynő halálából akart hasznot húzni, végül alaposan ráfizetett

Egy csaló a néhai II. Erzsébet nevével akart visszaélni az interneten, azonban hamar lefülelték.


A 26 éves Dru Marshall egy nem akármilyen tervet eszelt ki: a windsori kastély egyik vezető inasának adta ki magát, és árverésre bocsátott egy „agancsos sétapálcát", amiről azt állította, hogy a 2022-ben elhunyt uralkodó, II. Erzsébet tulajdonában állt – írja a BBC.

Marshall szerint a királynő utolsó éveiben használta a botot, „amikor már mozgáskorlátozott volt", és a befolyó pénzt hivatalosan a Cancer Research UK-nek akarta eljuttatni.

Ez is érdekelhet: Meghan Markle ezzel az ajándékkal lopta be magát Erzsébet királynő szívébe

A licit hamar be is pörgött, a legmagasabb ajánlat 540 font (238 ezer forint) volt, ám a férfi hirtelen letörölte a hirdetést, amikor megtudta, hogy a rendőrség nagy erőkkel nyomoz utána.

Miután lefülelték, a férfi nem jött zavarba, azt állította, hogy a vállalkozás nem átverés volt, hanem egy rosszul elsült vicc, később pedig azt mondta, hogy „csupán” egy társadalmi kísérletet akart létrehozni, hogy lássa, mekkora figyelmet kap a posztja.

Marshall érvelése azonban nem hatotta meg a rendőröket, és az online keresési előzményeiben olyan kifejezéseket és mondatokat találtak, mint a „királynő" és a „hogyan kell törölni egy eBay-es hirdetést". A hatóságok szerint ebben az esetben szó sem volt társadalmi kísérletről, a férfi csupán pénzt akart kicsalni az emberektől.

Dru Marshall kapzsiságtól és figyelemfelkeltéstől vezérelve II. Erzsébet királynő halálát használta fel arra, hogy egy hamis jótékonysági árveréssel próbálja meg becsapni a nyilvánosságot

– mondta Julie Macey, a CPS Wessex vezető ügyésze.

A csalót végül a Southamptoni Magisztrátusi Bíróságon tartott tárgyalás során bűnösnek találták, és végül 613 font (270 ezer forint) büntetést kellett fizetnie.

A figyelmetekbe ajánljuk