Christian Bale
Fotó: Getty Images

50 éves lett Christian Bale – 5 kiváló karakter Hollywood átalakulóművészétől

2024. január 30-án ünnepli 50. születésnapját az egyszeres Oscar- és kétszeres Golden Globe-díjas Christian Bale, akit joggal nevezhetünk az egyik legsokoldalúbb hollywoodi színésznek. Számos remek filmben szerepelt karrierje során, alábbi cikkünkben pedig összegyűjtöttük azt az öt legkiemelkedő alakítását, amelyek tökéletesen alátámasztják a vele kapcsolatos állítást, miszerint ő a showbiznisz legnagyobb átalakulóművésze.



Amerikai pszichó (2000)

Nem is lehet mással kezdeni, mint a 2000-ben megjelent Amerikai Pszichóval, ami elhozta a színész számára az igazi hírnevet. A gátlástalan és teljesen elborult Patrick Bateman egyrészt egy Wall Street-i mágnás tehetséges fia, másrészt viszont egy minden érzelmet mellőző pszichopata sorozatgyilkos. A kettős élet közti megborulást Bale kiváló alakítása mutatja be nekünk. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a mozihoz kapcsolódik a filmtörténet egyik legemlékezetesebb monológja is.

Ezt is olvasd el! 5 kiváló film, amely 2024-ben már 10 éves

A gépész (2004)

Bale 2004-ben egy másik, máig vérfagyasztó karaktert is sikeresen életre keltett: a kigyúrt színész hetvennyolcról ötven kilóra (!) lefogyva játszotta el A gépész című thrillerben Trevor Reznik szerepét. A történet szerint Reznik már egy éve nem aludt, a férfi azonban nem egyszerű insomniában szenved, ébrenléte folyamán ugyanis nem tudja eldönteni, hogy amit tapasztal az egy rémálmokkal teli valóság, vagy csak kimerült képzeletének szüleménye. Bale átélése ebben a szerepben is lenyűgöző, azonban többen is figyelmeztették színésztársai közül, hogy ne csináljon ekkora átalakulásokat, ugyanis ez testi és lelki egészségének kárára is mehet.

Batman-trilógia (2005-2012)

Milyen jogon játszotta el Bruce Wayne karakterét egy angol színész? Mi volt ez a morcos hang Batmantől? Ilyen és ehhez hasonló kritikák érték a színészt, miután először feltűnt az ikonikus szuperhős szerepében még 2005-ben. Az első film után közel két évtizeddel azonban kijelenthetjük, hogy a DC-univerzum legsikeresebb és legminőségibb alkotásait hozta tető alá Christian Bale denevérembere – Christopher Nolan rendezésében, valamint Heath Ledger, Michael Caine, Gary Oldman, Liam Neeson és Tom Hardy közreműködéséivel.

Nolan krimi megközelítésű trilógiája egy földhözragadt Batmant eredményezett, aki embersége és esendősége miatt még azoknak a nézőknek is rokonszenves lett, akik alapvetően nem rajonganak a szuperhős-filmekért. Emellett ikonikus ellenségei és jól felépített karakterívei igazi klasszikussá tették mindhárom alkotást, Bale pedig talán azóta sem kapta meg a kellő elismerést ezekért a filmekért.

Ez is érdekelhet: 5 színész, aki kizárólag szerepe miatt tanult meg egy idegen nyelven beszélni

A harcos (2010)

A gépész után 45 kilogrammot – főleg izmot – szedett magára, majd a 2008-as A sötét lovag és a 2012-es A sötét lovag Felemelkedés közt féltávon újra ledobott tizenhárom kilót A harcos kedvéért. A híres bokszoló, az ír Micky Ward életét feldolgozó szívmelengető dráma a testvéri szeretet, a család és a siker árnyoldalait dolgozza fel. Bale a sikeres bunyós edzőjeként és féltestvéreként tűnik fel, a mozi egyik legerősebb pontját az ő karaktere adja. Ez utóbbit a szakma is így látta, ezzel a filmmel gyűjtötte be ugyanis karrierje eddigi egyetlen Oscar-díját.

Az alelnök (2018)

Adam McKay politikai szatírájának főszerepében Bale – a Harcosban is feltűnő – Amy Adams, illetve Steve Carell oldalán alakítja Dick Cheney-t, aki George W. Bush regnálásaalatt volt nyolc évig az Egyesült Államok alelnöke. A sokak szerint háttérből irányító politikust remekül figurázza ki a film, Bale egyszerre hozza karakterének arrogáns, uralkodó személyiségét, amely megadja a történet súlyát, viszont rengeteg humoros szituációt is láthatunk, amelyek ugyancsak remekül állnak a színésznek.

A figyelmetekbe ajánljuk