amerikai pszichó jelenet christian bale

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a nyáron megjelenő Barbie-filmet America Ferrera magasztos beszéde tette igazán emlékezetessé. Ez a pillanat ismét remek bizonyíték arra vonatkozóan, hogy monológok kulcsfontosságú szerepe vitathatatlan a filmművészetben. Ennek apropóján összegyűjtöttünk négy felejthetetlen monológot, amik az elmúlt évtizedekben lebilincselték a közönséget, és a filmtörténet legmeghatározóbb pillanataivá váltak.


Amerikai pszichó: Patrick Bateman reggeli monológja

Christian Bale alakítása az Amerikai pszichóban a színész egyik legmeghatározóbb munkája. A film elején pedig látható egy hosszú, érzelemmentes bevezető a főhősről, amelyben elhangzik a mozi legismertebb monológja:

Létezik egy Patrick Bateman féle fogalom. Egy absztrakt kép. De nincs valódi énem, pusztán irányultságom. Illuzórikus álom vagyok. Bár elrejthetem a hideg pillantásomat, és te kezet foghatsz velem, akár érezheted a hús érintését, ám az életmódunk mégsem hasonlítható össze. Én egyszerűen nem létezem.

Ez is érdekelhet:7 rejtett üzenet a Barbie-filmben, ami elsőre talán fel sem tűnik

Ponyvaregény: Ezekiel 25:17

Ponyvaregény – a film, amiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A lehengerlő párbeszédek, a különös történetvezetés, a legendás zenék és Samuel L. Jackson dermesztő beszéde. Talán többet nem is érdemes hozzáfűzni, az Ezekiel 25:17 okkal a filmtörténet egyik legkultikusabb jelenete:

Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldalról szegélyezi az önző emberek igazságtalansága, és a gonoszok zsarnoksága. Áldott legyen az, ki az irgalmasság és jóakarat nevében átvezeti a gyöngéket a sötétség völgyén, mert ő valóban testvérének őrizője, és az elveszett gyermekek meglelője. Én pedig lesújtok majd tereád hatalmas bosszúval és rettentő haraggal, és amazokra is, akik testvéreim ármányos elpusztítására törnek, és majd megtudjátok, hogy az én nevem az Úr, amikor szörnyű bosszúm lesújt reátok.

Good Will Hunting: a parkos jelenet

A Good Will Hunting című filmben megannyi inspiráló és fergeteges monológgal találkozhatunk. Robin Williams Sean Macguire terapeuta szerepében tündököl, akinek az a feladata, hogy segítsen a problémás matekzseninek, Will Huntingnak (Matt Damon). Miután Will rideg intelligenciájával megpróbálja szétszedni Seant, a professzor belekezd a film egyik legmeghatóbb beszédbe, amelyben azt állítja, hogy a fiatal srác semmit sem tud az életről.

Ha a művészetről kérdeznélek, szakkönyvek tucatjaiból tudnál idézni. Michelangelo, sokat tudsz róla. Sorolnád a műveit, politikai terveit, viszonyát a pápával, szexuális beállítottságát, mindent. De azt nem tudod, milyen érzés a Sixtusi kápolnában állni. Sosem néztél még föl arra a csodálatos boltozatra, sose láttad. Ha a nőkről kérdezlek, máris sorolod a kedvenc típusaidat. Biztosan dugtál is néhányszor. De azt nem tudod, milyen érzés igazán boldogan felébredni egy nő mellett. Nehéz eset vagy. Ha a háborúról kérdeznélek, talán Shakespeare-t idéznél nekem: >>Még egyszer a résre újra, barátaim!<<. De sohasem harcoltál. Nem halt meg a karodban a legjobb barátod, aki hiába könyörgött neked, nem tudtál rajta segíteni. Ha a szerelemről kérdezlek, talán egy szonettel válaszolsz. De nem néztél még nőre, mikor gyenge voltál, olyanra, aki egy pillantásával meggyógyít, mintha isten direkt hozzád küldött volna egy angyalt, hogy kimentsen téged a pokolból. Nem tudod, milyen, ha te vagy az ő angyala. Nem tudod, milyen örökké szeretni valakit.

Szárnyas Fejvadász: Mint könnyek az esőben 

Sok sci-fi rajongó úgy véli, hogy ez a jelenet a filmtörténet egyik legnagyobb pillanata. Rutger Hauer csodálatos monológja pedig azért is lenyűgöző, mert évekkel később kiderült, hogy az egészet improvizálta. A szöveg eredetileg máshogy szerepelt Ridley Scott forgatókönyvében, de a színész szerint az nem illett a replikáns karakteréhez, így inkább forgatás közben megváltoztatta azt.

Én láttam olyan dolgokat, amit ti emberek el se hinnétek. Lángoló csatahajókat az Orion peremén. Gyilkos sugarakat az éjben a Tannhauser kapunál. Mindezek a pillanatok elvesznek az időben, mint könnyek az esőben. Az idő lejárt.

A figyelmetekbe ajánljuk