Robin Williams és Gus Van Sant

Robin Williams így változtatta meg a Good Will Hunting befejezését

A színésznek köszönhető a film egyik legikonikusabb pillanata.


Az 1997-es Good Will Hunting című film, amelyet Gus Van Sant rendezett, egy komolytalan egyetemi projektnek indult, amit Matt Damon és Ben Affleck írt. A végső forma pedig ténylegesen egészen más lett, mint aminek indult. A főszereplő a legendás Robin Williams lett, és a kilencvenes évek egyik meghatározó kultfimjévé vált.

Ez is érdekelhet: Robin Williams egyszer betörte Robert De Niro orrát

Ha esetleg valaki nem ismerné a történetet, a film cselekménye egy fiatal, felfedezetlen zseniről, Willről szól, aki takarító egy bostoni egyetemen. Amikor Will könnyedén megold egy kihívást jelentő matematikai feladatot, felkelti az iskola egyik professzorának figyelmét. Willt azonban a múltjának traumája is gyötri, és életét a tehetsége kibontakoztatása helyett inkább az ivásnak és balhéknak szenteli.

Robin Williams karaktere, a pszichológus Sean Maguire feladata, hogy segítsen Willnek a belső problémáin. De neki köszönhető a film egyik legikonikusabb pillanata is, amikor megkapja Will levelét, amelyben közli a fiú, hogy visszautasít egy jövedelmező állásajánlatot, Williams csak felnéz és azt mondja:

A rohadék, ellopta a szövegemet.

A film befejezéséről a Vanity Fairnek nyilatkozva Damon nemrég azt mondta:

Robin kinyitotta az ajtót, kijött és megtalálta a levelet, én pedig Gus Van Sant mellett álltam, a kamera mellett. Azt mondtam, mert azt akartuk, hogy úgy tűnjön, mintha Robin hallotta volna a hangomat, hogy: »Sean, ha a professzor felhív a munka miatt, mondd meg neki, hogy sajnálom, de dolgom van egy lánnyal.«. Szóval ezt mondtam.

Majd így folytatta:

A forgatókönyv szerint csak nyugodtan konstatálta volna, hogy elmentem. De igazi Robin-módra vagy hatvan felvételt csináltunk. Csak hagytuk forogni a kamerát, és ő minden egyes alkalommal valami mást csinált. Emlékszem, amikor azt mondta: az anyját, ellopta a szövegemet! Megragadtam Gus vállát, és éreztem, hogy megfeszül. Mindketten tudtuk. Úgy voltunk vele, hogy Úristen micsoda szöveg, hogy nem jutott ez eszünkbe?

Williams a film utolsó pillanataiban mutatta meg igazi zsenialitását és improvizációs képességét, és ez adta meg a film tökéletes befejezését. Nem meglepő, amikor Damon arról beszél, hogy ő és Gus Van Sant is izgatottan figyelték, ahogy Williams azt csinálja, amihez a legjobban ért, hiszen tudták, hogy ennél jobb szöveget egyszerűen nem tudtak volna kitalálni a Good Will Hunting befejezéséhez.

Ez nagyszerű volt. Nyilvánvaló, hogy az egész film erre a sorra vezetett, és nyilvánvaló, hogy ezt az egészet jól átgondoltuk, és így akartuk

– fejezte be Damon nevetgélve, majd Affleck is ironikusan megjegyezte:

Pontosan úgy, ahogy elterveztük.

Bár lehet, hogy korántsem ilyen befejezésre számítottak, a párosnak tudnia kellett, hogy azzal, hogy egy olyan valakit, hívnak forgatásra, mint Williams, meg lesz a plusz lehetőség a varázslatra!


A figyelmetekbe ajánljuk