Edward herceg és Wallis Simpson
Fotó: Bettmann / Getty Images

​A történelem 8 „botrányos” nője, aki nem akart belenyugodni a helyzetébe

Rendszeresen megemlékezünk azokról a bátor − és általában makulátlan − nőkről, akik jobbá tették a világot. De mi a helyzet a történelem „rossz” lányaival, akik sokkolták a környezetüket tetteikkel, kockázatvállalásukkal?


Bár ma már úttörőnek számítanak, koruk még nem tudta befogadni „botrányos”, szenvedélyes viselkedésüket, szabad döntéseiket, merészségüket. 8 olyan nőt gyűjtöttünk össze, akik szexik voltak, öntörvényűek, és nem nyugodtak bele a status quo-ba. Tetteikkel felborították a normákat, elősegítve a női egyenjogúságot, jobbá téve a társadalmi működést.

Ez is érdekelhet: 5 női háborús hős, akit ismerned kell

​1. Bettie Page

Bettie Page

Fotó: Weegee(Arthur Fellig)/International Center of Photography/Getty Images

Bettie Page amerikai pinup modell volt az '50-es években, akit a Pinupok királynőjének is neveztek. Amellett, hogy a Playboy magazin egyik legkorábbi Playmate-jeként tündökölt a címlapon (1955. január), híres volt fétis és szadomazo modellkedéséről is. Őt tartják az első ismert bondage-modellnek.

​2. Bonnie Parker

Bonnie Parker

Fotó: John Springer Collection/CORBIS/Corbis/Getty Images

A hírhedt bűnözőpáros, Bonnie és Clyde egyik fele, akik a nagy gazdasági világválság idején garázdálkodtak Amerikában. Bár Bonnie bandája rabolt és gyilkolt, ő állítólag soha nem lövöldözött. Szexi fegyverforgató hírnevét annak a pillanatképnek köszönheti, amelyen szivarral a szájában egy pisztolyt tart (ez a kép akkoriban sokkolóként hatott a nők számára). Arról nem is beszélve, hogy a közvéleményt az a gondolat is izgatta, hogy Bonnie és Clyde nem házasodtak össze, így „piszkos, tiltott” kapcsolatot folytattak.

Ha tovább olvasnál: A történelem legkegyetlenebb női gyilkosai

​3. Mae West

Mae West

Fotó: John Springer Collection/CORBIS/Corbis/Getty Images

Az amerikai színésznő, drámaíró és forgatókönyvíró a Vaudeville-ben kezdte pályafutását, mielőtt Hollywoodban befutott filmsztárként és komikusként. Forgatókönyvei közül sokat cenzúráztak akkoriban, például A kilencvenes évek szépe című filmjét, amelynek eredeti címe It Ain't No Sin (Nem bűn) volt. Az ellentmondásos szexszimbólum az olyan kétértelmű beszólásairól is híres volt, mint például:

Általában kerülöm a kísértést, hacsak nem tudok ellenállni neki.

​4. Isadora Duncan

Isadora Duncan

Fotó: ullstein bild/ullstein bild/Getty Images

Isadora amerikai táncosnő volt, a modern tánc egyik úttörő figurája. Tragikusan rövid élete során több területen is szembement a hagyományokkal: biszexuális volt, valószínűsíthetően kommunista, házasságon kívüli gyermeke született, és feleségül ment egy nála 18 évvel fiatalabb orosz költőhöz, Serge Yesseninhez.

​5. Alma Mahler

Alma Maria Mahler

Fotó: adoc-photos/Corbis/Getty Images

A 20. század elején élő Alma Maria Mahler Gropius Werfel osztrák társasági hölgy, múzsa és zeneszerző volt, aki a társadalom több prominens férfijával is közeli viszonyt ápolt. Alma 17 évesen kezdett flörtölni a híres festővel, Gustav Klimttel, aki akkor már 35 éves volt. Az évek során több ehhez hasonló kapcsolatba is belefutott, legjelentősebb partnerének Oskar Kokoschka festő és drámaíró bizonyult. Miután a nő nem volt hajlandó hozzámenni, a férfi rendelt egy életnagyságú, Almára hajazó babát.

6. Lady Godiva

Lady Godiva a lovon, amerikai fametszet, 1866

Fotó: Culture Club/Getty Images

Godivát leginkább arról a legendás képről ismerjük, melyen meztelenül ül a lován, hosszú vörös hajának takarásában. A legenda szerint a 11. századi angolszász nemesasszony sajnálta a férje által súlyosan megadóztatott népet, és szerette volna őt meggyőzni, hogy adjon az embereknek adómentességet. Az ügy érdekében meztelenre vetkőzött, és úgy lovagolt végig a városon, hogy csak hosszú haja takarta el. Érdekesség, hogy a kukkoló kifejezés eredetileg ebből a történetből ered, mivel állítólag egy férfi a redőnyökön lévő lyukon keresztül figyelte Godivát, és emiatt megvakult.

​7. I. Mária királynő

I. M\u00e1ria kir\u00e1lyn\u0151

Fotó: Culture Club/Getty Images

Anglia és Írország legendás királynője 1553 júliusától 1558-ban bekövetkezett haláláig uralkodott. Mária római katolikus volt, és mivel üldözte a protestánsokat, a „Véres Mária" becenevet aggatták rá. Ötéves királynői uralkodása alatt több mint 280 vallási ellenzékit égetett el máglyán.

​8. Wallis Simpson

Wallis Simpson

Fotó: Getty Images

Amerikai előkelőség, akinek harmadik férje Edward herceg, Windsor hercege volt. Az akkorra már kétszeresen elvált Wallis azzal szerzett ellentmondásos nevet magának, hogy szeretői viszonyt kezdett a későbbi angol királlyal. A helyzetet fokozta, amikor Edward lemondott a trónjáról, hogy feleségül vehesse őt. Őt és Edwardot azzal is gyanúsítják, hogy náci szimpatizánsok voltak.

A figyelmetekbe ajánljuk