jackie kennedy

A 20. század egyik legismertebb ruhakölteménye.


1963. november 22-én, a végzetes napon Jackie Kennedy a híres rózsaszín Chanel-ruháját viselte – akkoriban egyébként még kötelező volt, hogy a first ladyk Amerikában készült ruhát viseljenek. Az kosztüm buklé anyagból készült, tengerészkék színű gallérral és aranyszínű gombokkal. Öltözékét egy hozzá illő rózsaszín pillbox-kalappal és fehér kesztyűvel párosította, nyakát pedig néhány sor gyöngy díszítette.

Mrs.Kennedy korának legjobban öltözött asszonya volt, igazi stílusikon. Olyannyira erős volt jelenléte a divatban, hogy azt őt követő nők igazi megszállotjaivá váltak, az úgynevezett „Jackie Looknak".

A merénylet körülményeit talán mindenki ismeri. Dallas, napsütés, üdvrivalgás, óriási konvoj és egy jól célzott lövés.

Amikor John F. Kennedyt 1963. november 22-én tragikus módon lelőtték Dallasban, Jackie mellette ült. Férje vére pedig végigfröccsent a rózsaszín szöveten, vörösre festve azt. A kórházban és a Washingtonba való visszautazás során Jackie nem volt hajlandó megtisztálkodni vagy levenni a vérrel átitatott ruhát. Az arcát azonban letörölte.

Miért mostam le a vért? Ott kellett volna hagynom azt is. Hadd lássák, mit tettek

– mondta egy interjúban.

Jackie úgy döntött, hogy nem öltözik át, még akkor sem, ha beleegyezett, hogy jelen legyen az új elnök, Johnson hivatalos eskütételénél. Az egykori first lady tudta, hogy a képek milyen erővel képesek üzeneteket közvetíteni.

Bár a ruhát Jackie halála után megőrizték és a nemzeti archívumnak adományozták, lánya, Caroline Kennedy nem engedte, hogy ebben az évszázadban kiállítsák. Azért, hogy megőrizzék a néhai elnök emlékét, és ne keltsenek rossz emlékeket a családban. A ruhát ezért legalább 2103-ig a raktárban hagyják.

Évtizedekkel Kennedy elnök halála után is a vérfoltos rózsaszín kosztüm Jackie férjéhez való hűségének és a tragédiával szemben tanúsított kitartásának jelképe.

A figyelmetekbe ajánljuk