Angela Lansbury a Nanny McPhee-ben (2005)
Fotó: Profimédia

5+1 Angela Lansbury-alakítás, amit mindig érdemes újranézni

A közkedvelt londoni születésű színésznő, a Gyilkos sorok amerikai krimisorozat sztárja október 11-én, 97. születésnapja előtt mindössze öt nappal elhunyt. Számos meghatározó alakítás fűződik hosszú karrierútjához, ezekből válogattunk.


A háromszoros Oscar-jelölt Angela Lansbury nyolc évtizedes karriert futott be a film, a színház és a televízió területén. Az 1925-ben született színésznő a hollywoodi filmművészet aranykorának egyik utolsó túlélő csillaga volt. A 40-es évektől kezdve csodálhattuk tekintélyt parancsoló, nőies jelenlétet – különösen a Gyilkos sorok című sorozatban, ahol 12 éven át játszotta Jessica Fletcher bátortalan krimiírónőt. Összegyűjtöttük a legemlékezetesebb filmes, televíziós alakításait, amiket bármikor érdemes újra megnézni.

​1. Nanny McPhee – A varázsdada (2005)

Kirk Jones családi filmjében Lansbury fenyegető kisugárzással alakítja a frissen anyátlanná vált Brown-gyerekek rövidlátó dédnagynénjét. A szűkmarkú gonosztevő egy zöldmázas tortával díszített esküvőn kapja meg a magáét.

​2. Halál a Níluson (1978)

Az Agatha Christie-klasszikus sikeres adaptációjában Lansbury egy romantikus regényírónőt alakít, aki egyik karakterét egy kicsit túlságosan is a Hercule Poirot (Peter Ustinov) nyomozásának középpontjában álló gyilkossági áldozatról mintázta.

​3. A nagy vágta (1944)

Lansbury második filmjében Elizabeth Taylor lóimádó angol lány idősebb nővérét alakította, aki egy herélt lovat edz bajnokká. A film nagy siker lett − és megszilárdította a két színésznő hosszú barátságát.

​4. Dorian Gray arcképe (1945)

Lansbury az énekesnőt alakítja, aki Oscar Wilde regényének ebben az adaptációjában felkelti a hedonista Dorian Gray (Hurd Hatfield) figyelmét. A filmért Lansbury egy Golden Globe-ot és második Oscar-jelölését is megkapta.

​5. A mandzsúriai jelölt (1962)

John Frankenheimer előrelátó politikai thrillerében Lansbury lebilincselő, Oscar-díjra jelölt alakításában egy koreai háborúban fogságba esett katona (Laurence Harvey) anyját alakítja, aki egyben a férje, egy Joe McCarthy-szerű amerikai szenátor politikai karrierjét is irányítja.

​+1. Gyilkos sorok (1984-96)

A 12 évad alatt Lansbury 12 egymást követő Emmy-jelölést szerzett – amiből egyet sem kapott meg − a krimiíróból lett kisvárosi nyomozó, Jessica Fletcher alakításáért. Négy Golden Globe-díjat viszont bezsebelt érte, mint legjobb színésznő egy televíziós sorozatban.

Forrás: The Wrap

A figyelmetekbe ajánljuk