kamera és emberek
Fotó: Shutterstock

5 elgondolkodtató dokumentumfilm az elmúlt évekből, amit látnod kell!

A filmeket azért szeretjük, mert kiszakítanak minket a szürke hétköznapokból és egy teljesen más világba repítenek. A dokumentumfilmek már teljesen más szándékkal készülnek: céljuk, hogy bemutassák számunkra a valóságot, az élet csodáit és szörnyűségeit – pont úgy, ahogy azok megtörténtek. Alábbi cikkünkben 5 olyan dokumentarista alkotást ajánlunk, amelyet minél hamarabb pótolj, ha esetleg eddig nem láttad.


David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (2020)

A film megjelenésekor 94 – jelenleg már 98 – éves világhírű természettudós, David Attenborough tekint vissza élétének korábbi évtizedeire, és arra a természetben végigment pusztulásra, amelyet ő saját maga tapasztalt – egészen az 1950-es évektől kezdődően napjainkig. Ennél azonban többet is ad a mű: lehetséges vészjósló forgatókönyveket is láthatunk, hogy mi történhet a következő években a bolygónkkal, ha ez az emberi rombolás így folytatódik tovább.

Az egyszerre szívszorító, vészjósló és figyelmeztető alkotás egyszerűen kötelező néznivaló korosztálytól függetlenül mindenkinek.

Tanítóm, a polip (2020)

Az Oscar-díjjal jutalmazott Tanítóm, a polip szintén a természet megismételhetlenségét és csodáját meséli el – csak egy sokkal vidámabb köntösben.

A történet szerint egy természetfotós időnként búvárkodással tölti napjait. Egyik alkalommal felfigyel egy félős polipra, aki aztán napról napra egyre közelebb engedi hajlékába az idegent.

Barátságról, békéről és nyugalomról sokat tanulhatunk az ember és állat e meghitt kapcsolatát bemutató film által.

Ez is érdekelhet: 4 dokumentumfilm-sorozat a gazdaságról, amiből rengeteget tanulhatunk

Három egyforma idegen (2018)

Mindannyiunk eljátszott már a gondolattal, hogy biztosan él a világ másik felén egy ugyanolyan kinézetű – talán még hasonló tulajdonságokkal is rendelkező – személy.

Nos, a Három egyforma idegen című dokumentumfilm középpontjában pontosan ez áll: a születésük után egymástól elszakított hármasikrek egymásra találnak. A másfél órás játékidő végeztével pedig csak annyit mondhatunk majd, hogy valóban az élet a legjobb rendező.

ULTRA (2017)

Film a kitartásról, alázatról és a sport szeretetéről. Az ULTRA 5 magyar versenyző küzdelmét mutatja be testközelből, ahogy épp teljesíteni próbálják a Sparthathlon nevű futóversenyt. Ez egy Athén és Spárta közötti táv 246 kilométeres, amely a legtapasztaltabb futóknak is hatalmas kihívást jelent.

És hogy miért indul el bárki is egy ilyen embertelen versenyen? A válaszokat a személyes történeket rejtik, amelyeket be is mutat nekünk a film.

Ezt is olvasd el! 5 kihagyhatatlan magyar film az elmúlt évekből

A boldogság ügynöke (2024)

Az egyik legfrissebb magyar dokumentumfilm egy világtól jócskán elzárt távol-keleti országba, Bhutánba kalauzol el minket, ahol alkotmányba is foglalták a boldogságot. Itt követhetjük nyomon egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét és munkáját.

A meditatív mű pedig felteszi a nagy kérdést a nézőinek: vajon kinek mit jelent a boldogság és mivel érhetjük el tartósan ezt az állapotot.

A figyelmetekbe ajánljuk