Különleges fotókon mutatjuk meg a kiürült színházakat

A Párizsi Operaház belső tere a színpadról

Különleges fotókon mutatjuk meg a kiürült színházakat

Bizarr aktualitást ad Richard Silver New York-i fotográfus képsorozatának a járványhelyzet. Míg a színházi diskurzus most arról szól, hogy milyen formában lehet előadásokat létrehozni az épületeken kívül, Silver jóvoltából bepillantást nyerhetünk a világ legnagyobb kőszínházaiba.


Üres színházak a világ különböző pontjain

Az utazó fotós az elmúlt 30 évben 94 országban járt, híres épületeket, ikonikus belső tereket megörökítve. A templomok, kastélyok, könyvtárak után legutolsó sorozata zavarbaejtően aktuális: a nagyvárosok történelmi jelentőségű színházait a porondról láttatja, a pompás nagytermek azonban konganak az ürességtől. Teljes megvilágításban a széksorok látványa sokkoló és reflektál a jelen helyzetre, hiszen a COVID-19 megkérdőjelezte a történelmi épületek aktuális funkcióját.

Fontos észrevenni az apró részleteket a hatalmas épületekben

„Arra próbálom ösztönözni az embereket, hogy amikor ezekben a nagy terekben sétálnak és körbenéznek, lássák a részleteket, a finom kivitelezést és a tér szépségét" – foglalja össze Silver a motivációját. „Ahogy utazásaik során az emberek mindig a következő csodás hely után kutatnak, hogy megörökítsék a fotóikon, vegyék észre, hogy minden épület mások vérével, verítékével és könnyeivel jött létre azért, hogy mi élvezzük."

A sorozat segítségével képzeletben mi is utazhatunk a világ különböző színházai közt

Addig is, míg személyesen nem járhatunk újra színházakba, a fotósorozatnak hála megtekinthetjük például a 19. században épült Buenos Aires-i Teatro Colón, az ultramodern pekingi Nemzeti Előadóművészeti Központ vagy épp a Magyar Állami Operaház fenséges nagytermét, és elidőzhetünk a bársonyszékek, a díszes freskók, illetve a kortárs építészet kifinomultságán.

A fotós Budapesten is megörökített épületeket

A Magyar Állami Operaház belső teréről június elején került fel egy kép a fotós Instagram oldalára.

Forrás: mymodernmet.com

Szerző: Tóbiás Lilla

A figyelmetekbe ajánljuk