A szakértők aggódnak, hogy a gyerekeken még mindig nem tesztelték a vakcinákat.


gyerekorvos

Unsplash/Cdc

A koronavírus-vakcinákkal kapcsolatos tesztek kifejezetten felgyorsultak. A vezető kísérletek már az utolsó fázisban vannak, klinikai verziókat tesztelnek, az eredmények valószínűleg jövő hónapban várhatóak.

De ez a gyors haladás csak a felnőtt vakcinákra érvényesek. Gyerekeket eddig még nem vontak be a tesztelésbe, néhány szakértő emiatt aggodalmát fejezte ki, mivel így a gyerekek egy jó időre lemaradnak az elérhető oltásokról. A gyógyszerkészítők egyébként általában letesztelik a vakcinákat mielőtt az élesben alkalmaznák gyerekeken.

olt\u00e1s vaccination

unsplash.com/National Cancer Institute

A Business Insider megkérdezte a vezető gyógyszergyártókat – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, és Johnson & Johnson cégeket – hogy milyen terveik vannak a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatban gyerekek számára. Mindannyian azt válaszolták, hogy tervezik a vakcina kifejlesztését, de még nem tudják, ez mikorra fog megvalósulni.

A Moderna azt felelte, hogy elkezdték a gyermekgyógyászati vizsgálatokat a vakcina fejlesztésére, amit év vége előtt szeretnének tesztelni is, de az engedélyeztetés még függőben van.

„A szabályozási jóváhagyásra várunk, és szeretnénk még év vége előtt ezt meg is kapni"

– tette hozzá Ray Jordan a Moderna vezető hivatalnoka.

Jordan hozzátette, hogy a Moderna mindeközben hivatalosan is elérhetővé teszi a gyermekgyógyászati protokollokat, ütemezését és finanszírozását.

„Mivel ezek még mindig képlékenyek, és folyamatosan alakulnak."

A Johnson&Johnson vezető kutatója, Paul Stoffels is elkötelezett abban az irányban, hogy vakcina tesztelést fejlesszenek.

„A gyerekek számára kifejlesztett tanulmányok valamikor később az év végén lehetségesek, miután a felnőtt vakcinákat biztonságosnak tudják"

– jelentette ki Stoffels.

A többi gyógyszerészeti vállalat nem nyilatkozott annak tekintetében mikor fejlesztik ki a gyerekeknek szánt vakcinákat – derül ki a ScienceAlert beszámolójából.

Friss

Egy sellő és egy halász szerelméről szól 2020 legjobb könyve

A trinidadi születésű brit írónő, Monique Roffey The Mermaid of Black Conch című műve nyerte el a Costa-könyvdíj (Costa Book Awards) 2020-as nagydíját, az év könyve díjat: a győztes regény egy halász és egy sellő szerelméről szól.

A könyv, amely egy taíno legendán alapszik, Roffey hatodik regénye írj az MTI a The Independent brit lap alapján.

A zsűri "születőben lévő klasszikusnak" nevezte a művet, Roffeyt pedig "tehetségének csúcsán lévő íróként" méltatta.
Az író, aki az elismerés mellett 30 ezer font (12,2 millió forint) pénzjutalomban is részesül, elmondta, boldogsággal és büszkeséggel tölti el győzelme. Hozzátette:

"ez a nagy presztízzsel bíró díj egyszerre szól a karibi irodalomnak, a kísérletező stílusnak, a mágikus realizmusnak, a független kiadóknak és természetesen a sellőknek".

Tessa Sheridan forgatókönyvíró és rendező nyerte el a 2020-as év legjobb novellájáért járó Costa Short Story Awardot, amelyről a közönség dönt. Sheridan az elismerés mellett 3500 font pénzjutalmat kap a The Person Who Serves, Serves Again című írásáért.

A győzteseket kedden jelentették be egy virtuális ceremónián, amelynek Penny Smith volt a házigazdája.
A Costa-könyvdíjat öt kategóriában (legjobb regény, legjobb első regény, gyermekkönyv, költészet, életrajz) ítélik oda, és közülük választják ki az év könyvét.v

A figyelmetekbe ajánljuk