wales

A fenntarthatóság egyre inkább kúszik be a mindennapjainkba, a „zöld életfelfogás"-nak pedig hamarosan teljesen hétköznapinak kellene lennie. Illetve egyre nagyobb az a trend is, miszerint a külföldi utazás élményét ötvözzük a környezetbarát módszerekkel, amelyek a kikapcsolódás mellett, segítenek csökkenteni a szénlábnyomunkat is.


Szlovénia törekvése a zöld turizmusra

Unsplash / Hasmik Ghazaryan Olson

Szlovénia komolyan gondolja a turizmus fenntartható megközelítését, és bevezette a nemzeti zöld rendszert, egy olyan tanúsítási programot, amely a szállodákat, utazásszervezőket és éttermeket környezetbarátabb módszerek alkalmazására ösztönzi. A rendszerhez való csatlakozás 11 lépésből áll, amely magában foglalja a rendszeres környezetvédelmi jelentések készítését, egy zöld csapat létrehozását a tudatosság növelése érdekében, valamint a háromévente történő újraértékelést. A nemzeti idegenforgalmi hivatal aktívan támogatja a programban részt vevő vállalkozásokat.

Wales

Unsplash / Ambitious Creative Co. - Rick Barrett

Az Egyesült Királyság belföldi turisztikai ipara virágzik, s bár a walesi turisták által kedvelt helyek, mint Anglesey, Snowdon és Pembrokeshire elsöprő nyári szezonon vannak túl, hűek maradtak gyökereikhez a helyi vállalkozások védelmében. A városi szállodaláncoktól és kocsmáktól távolabb a legtöbb közösségi üzemeltetésű étterem és vegyesbolt a helyben termesztett, szezonális termékeket kínálja. Az étkezések gyakran pazarul friss, „farmtól az asztalig" élményt nyújtanak, ami azt jelenti, hogy a régió fenntartható gazdálkodási gyakorlatát is támogatják.

Costa Rica szén-dioxid-semleges kampánya

Unsplash / Alex Ip

Mivel az ország több mint 25 százalékát már természetvédelmi övezetté nyilvánították, nem csoda, hogy Costa Rica élen jár az éghajlati válság kezelésében, mivel az ország áramtermelésének 98 százalékát megújuló forrásokból állítja elő.

A lenyűgöző fehérhomokos tengerpartokkal és élővilággal teli óceánokkal, amelyeket védeni kell, az ország arra törekszik, hogy 2050-re szén-dioxid-semleges legyen. Ha olyan természetbarát tevékenységekre vágysz, mint a dzsungeltúrázás, a delfinmegfigyelés és a tengeri kajakozás, az Osa-félszigeten található Lapa Rios Eco Lodge neked való!

Olaszország

Unsplash / Luca Micheli

A calabriai tanyasi tartózkodással és a toszkánai hagyományos vidéki üdülőkkel szemben az agriturizmusból származó nyereség közvetlenül a közösségekbe kerül vissza, amelyek általában nem részesülnek az olasz tömegturisztikai piac előnyeiből. Eközben a vendégek élvezhetik a nyugodt vidéket, ahol friss, házi készítésű ételeket szolgálnak fel nekik, emellett pedig lehetőséget kapnak arra, hogy kapcsolatot teremtsenek a helyiekkel. A projekt támogatja a fenntartható gazdaságokat, különösen azokat, amelyek befektetnek a talaj, a föld és a vadvilág megőrzésébe.

A figyelmetekbe ajánljuk