Zöldebbé varázsolják a párizsi Champs-Élysées-t

Kilencvenmilliárd forintnyi összegből öltöztetik új köntösbe a világváros legnépszerűbb sugárútját. A tervezett változtatásoknak köszönhetően sokkal turistabarátabb, és gyalogosan élvezhetőbb lesz a Champs-Élysées.


Az utóbbi években a franciák szemében egyre veszített népszerűségéből a Champs-Élysées, amely a turisták egy közkedvelt helye, mondhatni látványossága. A belvárost átszelő 1,9 kilométeres sugárút külön bizottsága szerint az elmúlt három évtizedben a Champs-Élysées elvesztette a csillogását, a helyiek elfordultak tőle, ráadásul egymás után sújtották a gazdasági és egészségügyi válságok és sztrájkok.

„Gyakran nevezik a világ legszebb sugárútjának, de mi, akik nap mint nap itt dolgozunk, már nem vagyunk olyan biztosak ebben. A franciák számára már megkopottnak tűnik"

– mondta tavaly Jean-Noël Reinhardt, a bizottság elnöke.

A megújítására irányuló terveket már 2020-ban bemutatták az érintett önkormányzatok és üzleti vállalkozások vezetőinek. A változtatással kapcsolatos igényeket nyilvános konzultációval mérte fel a bizottság. Anne Hidalgo főpolgármester elmondása szerint ennek megfelelően „különleges kertet" varázsolnának a sugárútból: a járműforgalom helyét a felére szorítanák vissza, az út nagy részét átadnák a gyalogosforgalomnak és zöldterületeknek, valamint fasorokat ültetnének a levegő minőségének javítására annak érdekében, hogy az egyébként autókkal zsúfolt, nagy idegenforgalmú kereskedelmi központot „környezettudatos, vonzó és befogadó" környékké változtassák.

A tervek animációs látványfelvétele 0.30-tól látható.

A megújulás a híres Concorde teret, Párizs legnagyobb terét is érinti, amely a sugárút délkeleti végénél helyezkedik el. Átalakítását még a 2024-es olimpia előtt be akarják fejezni, míg a Champs-Élysées teljes átalakulása a tervek szerint 2030-ra fejeződhet be.

A Champs-Élysées a görög mitológia mennyországáról, az elíziumi mezőkről kapta a nevét 1709-ben. A fasorokkal szegélyezett széles sétányt korábban Grand Cours-nak hívták, amelyet André Le Notre, a Napkirály, XIV. Lajos kertésze tervezett. Manapság kávézóiról és áruházairól híres, naponta mintegy százezer gyalogos fordul meg rajta, akiknek 72 százaléka turista. Több luxusautó-márka bemutatóterme is a sugárúton nyílt meg, valamint a Champs-Élysées ad helyet a Bastille ostromának emlékére évente megrendezett nagyszabású katonai parádénak.

via Player.hu

A figyelmetekbe ajánljuk