Kilencvenmilliárd forintnyi összegből öltöztetik új köntösbe a világváros legnépszerűbb sugárútját. A tervezett változtatásoknak köszönhetően sokkal turistabarátabb, és gyalogosan élvezhetőbb lesz a Champs-Élysées.


Az utóbbi években a franciák szemében egyre veszített népszerűségéből a Champs-Élysées, amely a turisták egy közkedvelt helye, mondhatni látványossága. A belvárost átszelő 1,9 kilométeres sugárút külön bizottsága szerint az elmúlt három évtizedben a Champs-Élysées elvesztette a csillogását, a helyiek elfordultak tőle, ráadásul egymás után sújtották a gazdasági és egészségügyi válságok és sztrájkok.

„Gyakran nevezik a világ legszebb sugárútjának, de mi, akik nap mint nap itt dolgozunk, már nem vagyunk olyan biztosak ebben. A franciák számára már megkopottnak tűnik"

– mondta tavaly Jean-Noël Reinhardt, a bizottság elnöke.

A megújítására irányuló terveket már 2020-ban bemutatták az érintett önkormányzatok és üzleti vállalkozások vezetőinek. A változtatással kapcsolatos igényeket nyilvános konzultációval mérte fel a bizottság. Anne Hidalgo főpolgármester elmondása szerint ennek megfelelően „különleges kertet" varázsolnának a sugárútból: a járműforgalom helyét a felére szorítanák vissza, az út nagy részét átadnák a gyalogosforgalomnak és zöldterületeknek, valamint fasorokat ültetnének a levegő minőségének javítására annak érdekében, hogy az egyébként autókkal zsúfolt, nagy idegenforgalmú kereskedelmi központot „környezettudatos, vonzó és befogadó" környékké változtassák.

A tervek animációs látványfelvétele 0.30-tól látható.

A megújulás a híres Concorde teret, Párizs legnagyobb terét is érinti, amely a sugárút délkeleti végénél helyezkedik el. Átalakítását még a 2024-es olimpia előtt be akarják fejezni, míg a Champs-Élysées teljes átalakulása a tervek szerint 2030-ra fejeződhet be.

A Champs-Élysées a görög mitológia mennyországáról, az elíziumi mezőkről kapta a nevét 1709-ben. A fasorokkal szegélyezett széles sétányt korábban Grand Cours-nak hívták, amelyet André Le Notre, a Napkirály, XIV. Lajos kertésze tervezett. Manapság kávézóiról és áruházairól híres, naponta mintegy százezer gyalogos fordul meg rajta, akiknek 72 százaléka turista. Több luxusautó-márka bemutatóterme is a sugárúton nyílt meg, valamint a Champs-Élysées ad helyet a Bastille ostromának emlékére évente megrendezett nagyszabású katonai parádénak.

via Player.hu

Friss

Három táncos film, amit látni kell!

Ha minden jól alakul, nyáron akár már ismét bulizhatunk. Ehhez persze nem árt, ha időben elkezdjük újra begyakorolni egykor már jól bevált mozdulatainkat. Ha pedig megkopott emlékeinkből csak nehezen tudnánk visszaidézni, mikkel váltunk a táncparkett ördögeivé, nézzünk meg gyorsan pár táncos filmet, azok majd ellátnak minket elég ihlettel. Mutatunk is gyorsan hármat.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk