klónozott ló
Scott Stine

Kurt, a klónozott kiscsikó fajtájának megmentője lehet

Sokat vitatott téma, de a módszerrel fajok menthetőek meg a kihalástól.

Kurt úgy néz ki és úgy viselkedik, mint bármilyen más fiatal ló. Rugós lábain néha száguldozik, néha csak sétálgat, tesztelve az erejüket. Amikor megéhezik, anyja tápláló tejét szívja magába, hogy feltöltődjön a következő futkározásra.

De Kurt mégsem egy hétköznapi ló.

Mivel Kurt egy klón.

A két hónapos csikó egy Przsevalszkij-ló, ami Közép-Ázsiában őshonos fajta, de a vadon élő populáció már hosszú ideje kihalt. Az elmúlt években az ázsiai sztyeppéken élő vadló alfajának egyedszámát a különböző tenyésztési programok segítségével sikerült növelni, de még így is a kihalás szélén állnak. A populáció mindössze kétezer példányból áll.

Az augusztus 6-án született Kurt most azért jött a világra, hogy segítsen megmenteni társait.

A San Diego Zoo Global nonprofit szervezete, aminek a célja, hogy megmentsék a kihalás szélén álló állatokat, most a Przsevalszkij-ló érdekében tettek lépéseket. Egy 1980-ban begyűjtött csődőr bőrsejtjét használták fel, hogy a DNS-ét felhasználva „megalkossák" Kurtot. A minta 40 évig mínusz 160 Celsius-fokon várta, hogy felhasználják. Itt van még egyébként nagyjából 1100 faj és alfaj mintája is.

Az alacsony populáció veszélyei, hogy csökken az állatok genetikai sokfélesége, ami kihat az egyedek alkalmazkodó-képességére. Ezért is választottak egy ilyen idős mintát, amivel javíthatnak a helyzeten. A módszer megegyezett azzal, amit a birka, Dollynál, a világ első testi sejtből klónozott emlősénél alkalmaztak.

A tervek most Kurtnél, hogy a szakértők elhozzák Kurtot az ottani Safari Parkba, ahol egy természetvédelmi és tenyésztési program keretében csatlakozik a többi 14 Przsevalszkij-lóhoz. Azonban erre még várni kell egy évet, hiszen a pótanyjától nem szakíthatják el ilyen rövid időn belül, illetve meg kell tanulnia, hogyan lépjen kapcsolatba más lovakkal. Ezután remélhetőleg Kurt egészséges utódokat fog szülni, akikkel a későbbiekben újra együtt ügethet már a vadonban.

(phys.org)

A figyelmetekbe ajánljuk