Igenis tehetünk a klímaváltozás ellen

A kormányok és nagyvállalatok mellett a mi egyéni hozzájárulásunk is szükséges a klímaváltozás megállításához.


Sokszor azt gondoljuk, hogy nem a mi felelősségünk a jó minőségű víz, levegő, élelem biztosítása. Oldják meg a kormányok, mi hátradőlünk. Ám a klímaváltozás esetében nemcsak a kormányoknak és nagyvállalatoknak sürgető feladata a változtatás, hanem nekünk is.

Gondoljunk csak a nyájimmunitásra. Akkor lesz vége a koronavírus-járványnak, ha a világ nagy része immunis, tehát vagy átesett rajta, vagy be van oltva. Ha a járvány miatt beoltjuk magunkat, hogy védjük egymást, a környezet katasztrofális romlása ellen mért nem teszünk semmit?

A klímavédelemben nyájimmunitást jelentene az, ha elkezdenénk fenntarthatóbban, zöldebben fogyasztani. A fogyasztók nagy részének átalakulásával a környezet javulást érhetne el.

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja a közelmúltban átfogó cselekvési tervet indított három környezeti veszély kezelésére: éghajlatváltozás, levegő- és vízszennyezés, valamint a biológiai sokféleség csökkenése. A siker garantálásához az ENSZ minden nemzet és gazdaság együttes, aktív részvételére szólít fel. Ez vonatkozik az állampolgárokra is.

A természetvédelmi nyájimmunitáshoz egy olyan szemléletre van szükség, amely átalakítja gondolkodásunkat a világról, a benne elfoglalt helyünkről és amely tiszteletben tartja a természetet, mint a bolygón való folyamatos létünk alapvető erőforrását.

A klímavédelem érdekében tehát saját kezünkbe kell vennünk mindannyiunk sorsát és változtatnunk kell életmódunkon. Még akkor is, ha a változás személyes áldozatokkal jár, hasonlóan a vakcinához.

(Forrás: Big Think)


A figyelmetekbe ajánljuk