Irán legnagyobb sivataga, a Dast-e Lut 70 Celsius fokos. Ez a világ legforróbb földfelszíne a NASA szerint.


A Dast-e Lut a világ 25. legnagyobb sivataga, nevének jelentése perzsa nyelven Lapos Üresség. A Dast-e Lut egy sósivatag, a szakemberek szerint régen tengerfenék lehetett. Több millió évvel ezelőtt tektonikus mozgások hatására a fenék megemelkedhetett, a tengervíz pedig a magas hőmérséklet hatására valószínűleg elpárolgott.

Területe majdnem 52 ezer négyzetkilométer és hegyek veszik körül, melyek megakadályozzák, hogy a párás tengeri levegő elérje a sivatagot. 2003 és 2010 között a NASA Aqua szatellitje felmérte az összes létező földfelszínt és a Dast-e Lutot találta mind közül a legforróbbnak 70,7 Celsius fokos hőmérsékletével.

A sivatag legforróbb övezete a Gandom Beryam fennsík, amely 480 négyzetkilométeren terül el és vulkanikus fekete kavicsok borítják. A Gandom Beryam jelentése perzsa nyelven egyébként Pirított búza, és egy olyan történetből ered, miszerint a sivatagban hagyott búzaszállítmány egyszer megperzselődött.

A forróság másik oka a növényzet hiánya a klímaszakértők szerint. Meglepő továbbá, hogy annak ellenére, hogy a földfelszín 70 fokos, a levegő 39 Celsius fokot ér el csupán.

(Forrás: OddityCentral)

Friss

Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 06.16.

Szerda reggel Maya Angelou gondolatait idézzük, aki a szabadság egyik legfontosabb tulajdonságára emlékeztet minket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Microsoft Xbox minihűtőt ad ki

Az egész viccként indult, de végül valódi termék lett belőle.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

3+1 esemény, amik az elmúlt hetekben történtek a Marson

Újabb hónap telt, a Marson pedig folyamatosan történelmi jelentőségű események történnek. Cikksorozatunk harmadik része következik!
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk