univerzum

A jövőbeli embereknek talán sikerül elutazniuk más világokba, ahol akár emberekkel találkozhatnak. A Cambridge-i Egyetem egyik asztrobiológusa szerint ez a forgatókönyv valószínűbb, mint gondolnánk.


A BBC Science Focus magazinjának adott új interjújában az intézmény Földtudományi Tanszékének paleobiológusa, Simon Conway Morris kijelentette, hogy a kutatók kellő bizonyossággal kijelenthetik, hogy az emberhez hasonló evolúció az univerzum más pontjain is lezajlott.

Morris hitének lényege a konvergens evolúció elméletéből ered, amely azt állítja, hogy a véletlen hatások végül átlagosan kiegyenlítődnek, így az evolúció konvergál, és hajlamos arra, hogy hasonló szervezeteket hozzon létre bármely adott környezetben.

Röviden, a konvergens evolúció elmélete azt állítja, hogy maga az evolúció a természet törvénye - és logikus végpontként valószínű, hogy az evolúció ugyanúgy működne a különböző bolygókon, mint itt a Földön.

Morris nem az egyetlen cambridge-i ember, aki úgy véli, hogy az idegen élet az emberéhez hasonló módon fejlődött volna. Arik Kershenbaum, a ritkaságszámba menő brit intézmény zoológusa egy egész könyvet írt az idegenek evolúciójának koncepciójáról.

Mivel az evolúció az élet magyarázó mechanizmusa mindenhol, ezért az általunk a Földön felfedezett elveknek a világegyetem többi részén is alkalmazhatónak kell lenniük"

– mondta Kershenbaum a Quanta magazinnak még az év elején.

Kershenbaum azzal érvelt, hogy bár csábító elképzelni olyan idegen fajokat, amelyek nem ugyanazokkal a kulturális érdeklődési körökkel rendelkeznek, mint az emberek, például a filozófia és az irodalom, nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak úgy előbukkantak a vákuumból, mint fejlett technológiai lények. Még az embernél nagyobb technológiával rendelkező idegen életformák is egy technológia előtti fajból fejlődtek ki.

Nos, tényleg lenyűgöző elképzelni más világokat, ahol az emberszerű életformák léteznek. És ha az evolúció törvényei olyan erősek, mint ahogy azt a darwinisták,vagy mint Kershenbaum és Morris hiszik, akkor ez növeli a hajlamunkat arra, hogy kapcsolatba kerüljünk és kommunikáljunk az idegenekkel - és sajnos arra is, hogy háborúzzunk velük.


A figyelmetekbe ajánljuk