A bioelektronikus orvoslás jelenleg jóváhagyásra vár, de a tesztelés már embereken is végbement.


Dr. Kevin Tracey, a bioimplantátumok úttörője, a New York-i Feinstein Orvosi Kutatóintézetek elnöke és vezérigazgatója szerint a jövőben beültetett eszközök vehetik át a gyógyszerek helyét.

A bioelektronikus orvostudomány egyre növekvő számú kutatása azt mutatja, hogy az idegrendszer manipulálásával kezelhetővé válhatnak a legkülönbözőbb betegségek is. A terület lényegében az idegtudomány, a molekuláris biológia és a neurotechnológia egybeolvasztása révén született meg. Dr. Tracey és munkatársai úgy gondolják, hogy a szakterület egyszer felválthat, vagy kiegészíthet számos gyógyszerkészítményt, melyeket súlyos betegségek, köztük a rák és az Alzheimer-kór kezelésére használnak.

A bioelektronikus orvoslás legforradalmibb eleme az, hogy a megközelítések nem járnak káros és potenciálisan halálos mellékhatásokkal. Hogyan működik egy bioimplantátum? Amikor elvesszük a kezünket egy forró kályháról, egy reflexünk aktiválódik. Ilyenkor a perifériás idegrendszerünk jelzi, hogy gond van és a központi idegrendszerünk válaszol, megvédve bizonyos sejteket. A szakemberek ebbe a központi idegrendszerbe szeretnének implantátumokat helyezni, hogy befolyásolni tudják az idegrendszer válaszait.

Az idegrendszer mechanizmusai ugyanis szerepet játszanak olyan betegségek esetében, mint az Alzheimer-kór. De hogy tudnák kezelni ezt a betegséget? A vagus idegen keresztül. Ebben az idegben rengeteg információáramlás történik, összeköti az agyat a test többi részével. Amikor az immunrendszer észlel egy gyulladást, arra születik egy válasz. Ám ha rosszul érzékeli a gyulladást, rossz válasz születik, ez betegségek kialakulásához vezet.

2002-ben gyulladásos reflexnek nevezték el ezt a fajta válaszadást. Amikor rosszul működik egy válasz, olyan protein szabadul fel, ami gyulladást okoz. A szakemberek képesek úgy hatni az idegrendszerre, hogy ne okozzon gyulladást. Az állatkísérletek bizonyítják, hogy a vagus ideg válasza befolyásolható implantátumokkal. Sőt, embereken is tesztelték már, sikeres és hatásos eredménnyel. Az implantátum mellesleg nagyon apró, bab alakú. Behelyezése a nyakba műtéti eljárással mindössze 30 percet vesz igénybe.

A bioelektronikus orvoslás ezen formája jelenleg jóváhagyásra vár. A jövőben Dr. Tracey szerint nem csak az Alzheimert, de a rákot, cukorbetegséget, magas vérnyomást és a depressziót is kezelhetik a vagus ideg befolyásolásával.

(Forrás: BigThink)


Friss

Buffon visszatér oda, ahol kezdte

Következő klubja az a csapat lesz, ahol első profi mérkőzését játszotta, nem tervez továbbra se visszavonulni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Sándor Emese

Itt az ideje megbocsájtanod Skrillex bűneit: ezt hallgasd!

Manapság minden egyes héten követhetetlenül sok zene jelenik meg világszerte. Éppen ezért próbálunk segíteni az eligazodásban: minden héten összegyűjtjük az előző hét legérdekesebb megjelenéseit, hogy mindig képben lehess!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mutatjuk, mit ehetsz és mit nem lefekvés előtt

Mindnyájunkkal megeshetett az, hogy éhesek maradtunk lefekvés előtt. Ezzel nincs semmi gond, hiszen késő este is ehetünk egészséges ételeket, de meg is előzhetjük az esti éhséget.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk