Egy múzeumi Mamut-csontváz.

Vajon feltámaszthatóak-e a kihalt fajok? Egy biotechnológiával foglalkozó cég úgy gondolja, hogy igen, és hétfőn bejelentették, hogy úttörő megoldásuk segítségével képesek feléleszteni a gyapjas mamutokat.


A Colossal nevű új cég – amely partnerkapcsolatba lépett Harvard egyetemmel -, úgy gondolja, hogy a fajok "kihalásmentesítésére" irányuló erőfeszítéseik alkalmasak arra, hogy működő modellt hozzanak létre a károsodott vagy elveszett ökoszisztémák helyreállítására, ezáltal kívánják lassítani vagy akár megállítani az éghajlatváltozás hatásait – írja a Phys.org.

Az emberiség még soha nem volt képes kihasználni ennek a technológiának az erejét. Amellett, hogy visszahozzuk az olyan ősi kihalt fajokat, mint a gyapjas mamut, képesek leszünk kihasználni technológiánkat, hogy segítsünk megmenteni kihalás szélén álló, kritikusan veszélyeztetett fajokat

- mondta Ben Lamm, a Colossal vezérigazgatója és társalapítója.

A gyapjas mamutok az Északi-sarkvidék nagy részét bejárták, és együtt éltek a korai emberekkel, akik a hidegnek ellenálló növényevő állatokra vadásztak élelemért, agyaraikat és csontjaikat pedig szerszámként használták. Az állatok körülbelül 4000 évvel ezelőtt haltak ki. A tudósok évtizedek óta gyűjtik a mamut agyarak, csontok, fogak és szőrszálak darabkáit, hogy szekvenálni tudják az egykori „óriások" DNS-ét.

A Colossal elmondása szerint a gyapjas mamutok DNS-szekvenciáit - amelyeket a permafrosztban és a fagyott sztyeppéken található, jól megőrződött maradványokból gyűjtöttek össze -, be akarják illeszteni az ázsiai elefántok genomjába, hogy egy "elefánt-mamut hibridet" hozzanak létre. Az ázsiai elefántok és a gyapjas mamutok DNS-állománya 99,6 százalékban hasonló - áll a Colossal honlapján.

A gyapjas mamut vándorlási szokásait kritikus fontosságúnak tartják az Északi-sarkvidék környezeti egészségének megőrzése szempontjából. A Colossal szerint a vadállatok feltámasztása újjáélesztheti az Észak-sarkvidéki füves területeket, amely egy olyan hatalmas régió, ami jelentős klímaváltozás-ellenes tulajdonságokkal rendelkezik, például a szén-dioxid megkötése és a metán elfojtása tekintetében.

A Colossal részben a befektetők 15 millió dolláros tőkebevonásából finanszírozza a projektet, és elmondása szerint tanácsadói között nagynevű bioetika és a genomika vezetők is megtalálhatók.

A figyelmetekbe ajánljuk