Szerdán megnyílik a külföldi kutatók előtt is a hatalmas távcső. A Kínában található eszköz a valaha épített legérzékenyebb és legnagyobb egytányérú rádióteleszkóp.

A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Nemzeti Csillagászati Obszervatórium szerint a csillagászok a világ minden tájáról egy online felületen nyújthatják be kérésüket mérések végzésére. A pályázatokat mind elbírálják, és július 20-án kihirdetik az eredményeket. A külföldi szakemberek augusztustól kezdhetik meg az adatgyűjtéseket.

A délnyugat-kínai hegyek között található óriási teleszkóp a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium decemberi összeomlása után az egyetlen olyan eszköz, amely külföldi csillagászokat is fogad.

A Kujcsou tartományban lévő Pingtangban található kínai teleszkóp háromszor érzékenyebb, mint az amerikai volt. A távcső körül 5 kilométernyi rádiómentes zóna terül el, ahol a mobiltelefonok és a számítógépek használata tilos.

A FAST építési munkálatai 2011-ben kezdődtek, rendszeres működése szeptemberben indult, januártól a teljes teleszkóp üzemel. 500 méter átmérőjű tányérja egy 30 futballpályányi területet fed le, építése 1,1 milliárd jüanba (49 milliárd forintba) került.

(MTI)


Friss

Nicolas Lefaudeux

Az univerzum valójában egy önmagát tanulmányozó mesterséges intelligencia?

Microsoftnál dolgozó fizikusok úgy gondolják, hogy az univerzum egy önállóan tanuló gép.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk