A depresszió rengeteg embert érint világszerte, jó tudni, hogy mik állhatnak hátterében.


Az ismert hangulatzavar az emberek 15 százalékát érinti világszerte. Egy 85,895 egyént vizsgáló brit tanulmány nemrég kimutatta, hogy a depresszió mögött meghúzódó egyik legfontosabb folyamat a szervezetben levő gyulladásos reakciók megléte.

"Vizsgálatunk az eddigi legmeggyőzőbb bizonyítékot szolgáltatja arra vonatkozóan, hogy a depresszióban szenvedő emberek vérében fehérjék jelzik a gyulladásos rendszer aktiválódását"

─ nyilatkozta Maria Pitharouli pszichológus, a londoni King's College munkatársa.

A kutatás során a londoni szakemberek nemcsak arra jöttek rá, hogy a gyulladás összefüggésben áll a depresszióval, hanem a kettő közti mechanizmust is meg tudták vizsgálni. A kutatók ugyanis rengeteg adatot rögzítettek.

Az Egyesült Királyság Biobank projektjének keretében gyűjtött vérminták, genetikai adatok, valamint fizikai és mentális egészségi kérdőívek segítségével a szakemberek olyan tényezőket tudtak ellenőrizni, mint az életkor, a nem, a testtömeg-index (BMI), a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a korai trauma hatása és társadalmi-gazdasági helyzet.

A gyulladás a test egyik legfontosabb védekezése a támadással szemben, ám ha nem ellenőrzik és szabályozzák, rengeteg kárt tud okozni. Ebben a kutatásban a C-reaktív protein (CRP) nevű gyulladást jelző biomarker jelenlétét keresték a vérben.

A major depressziót átélők 30 százalékának találtak vérében megemelkedett CRP szintet. A szakemberek arra jutottak, hogy

"minél nagyobb a depresszió genetikai terhelése, annál magasabb a CRP szint".

Ám ez a hatás leginkább akkor érvényesül, ha valaki rosszul étkezik vagy dohányzik.

A depresszió és a gyulladás összefüggését azonban olyan esetekben, amikor a mentális betegség nem öröklött, még nem tudták feltárni. Olyan elemek is szerepet játszhatnak a két tényező kapcsolatában, mint az embrionális fejlődés alatt ért hatások.

Egyes kutatók végül kifejezték aggályaikat azzal kapcsolatban, hogy a gyulladást összekötötték a depresszióval, mivel évente több ezer halálesetet okoznak a gyulladáscsökkentő gyógyszerek az Egyesült Államokban.

(Forrás: Science Alert)


Friss

Egy kutatás szerint ma már leginkább a kultúra befolyásolja az evolúciót

Egy friss tanulmány megállapítja, hogy az emberi fejlődésben gyorsabbak a kultúra okozta változások a genetikai változásoknál.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Renson

A tökéletes nyári pillanatok elengedhetetlen kellékei (x)

Végre megérkezett a nyár, gondtalanul sütkérezhetünk a napon, grillezhetünk a családdal, olvashatunk a szabadban jéghideg limonádét kortyolgatva. A minőségi időtöltéshez pedig elengedhetetlenek a tökéletes szabadtéri felszerelések, amelyek nem csupán funkcionálisak, de szépek is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A halász, akit lenyelt egy bálna, majd kiköpte

A halász, Michael Packard éppen búvárkodott, amikor a massachusettsi Provincetownnál 30-40 másodpercre a tengeri óriás szájába került.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk