A Föld.

Elképzelhető, hogy a meteoritok választ adtak a Naprendszer belső bolygóinak eredetével kapcsolatos régi rejtélyre.


A Föld és a Mars valószínűleg óriási, holdméretű sziklák ütközéseiből keletkeztek, nem pedig apró törmelékek idővel történő összeállásából – állapította meg egy új tanulmány.

Korábbi kutatások szerint a Földhöz hasonló kőzetbolygók kialakulásának két fő módja lehet. A klasszikus modell szerint a bolygóembrióknak nevezett, a Holdtól a Marsig terjedő méretű sziklák egykor rendszeresen összecsapódtak a belső Naprendszerben, és végül teljes méretű világokká álltak össze.

Egy újabb alternatív elképzelés szerint azonban a külső Naprendszerből apró kavicsok sodródtak a Nap felé, és fokozatosan felhalmozódva kőzetbolygókat alkottak, amely folyamatot alapvetőnek tartják az olyan óriásbolygók magjának kialakulásában, mint a Jupiter és a Szaturnusz.

Annak megállapítására, hogy melyik modell magyarázza meg legjobban a Naprendszer kőzetbolygóinak kialakulását, a tudósok összesen mintegy 22 gramm (0,77 uncia) anyagot elemeztek a Marsról származó 17 meteoritból. Ezeket a köveket ősi aszteroidák becsapódásai „robbantották le” a vörös bolygóról, és végül a Földre kerültek.

A kutatók megvizsgálták, hogy ezek a minták izotópos összetételükben hogyan különböznek egymástól. Az izotópok ugyanannak a kémiai elemnek olyan formái, amelyek csak az atommagjukban lévő neutronok számában különböznek. Például az urán-234 magjában 142 neutron van, míg az urán-238-ban 146.

A tudósok összehasonlították a Marsról és a Földről származó titán-, cirkónium- és molibdén-izotópok szintjét a belső és külső Naprendszerből származó meteoritok különböző csoportjainak szintjével.

Megállapították, hogy a földi és a marsi kőzetek jobban hasonlítanak a belső Naprendszer meteoritjaira, összetételük csak mintegy 4%-ban hasonlít a külső Naprendszer anyagára. Az általuk elemzett marsi meteoritok nagy száma segített leküzdeni a korábbi munkák ellentmondásos eredményeit, amelyek során kisebb számú ilyen kőzetet elemeztek.

Összességében feloldjuk a korábbi tanulmányok ellentmondásos értelmezéseit, és megmutatjuk, hogy a Föld és a Mars nagyrészt a belső Naprendszerből származó anyagból keletkezett. E két bolygó építőköveinek csak néhány százaléka származott a Jupiter pályáján túlról. Így választ kapunk arra az alapvető kérdésre, hogy miből áll a Föld, és ez lehetővé teszi [számunkra], hogy foglalkozzunk azzal a még alapvetőbb kérdéssel, hogy hogyan alakult ki a bolygónk".

– mondta a Space.com-nak a tanulmány vezető szerzője, Christoph Burkhardt, a németországi Münsteri Egyetem bolygókutatója.


Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk