A Tesla és a SpaceX tulajdonosa egy Twitter-bejegyzésben beszélt a problémáról.


A SpaceX magán-űrrepülőgépe történelmi küldetést teljesített az első tisztán civil legénységével a múlt hétvégén. Az Inspiration4 négy tagja 200 millió dollárt gyűjtött a St. Jude Gyermekkutató Kórház számára, és segítettek bebizonyítani Elon Musk vízióját, miszerint a nem hivatásos űrhajósok is rendszeresen ellátogathatnak az űrbe – írja a Phys.org.

Minden sikeres küldetésnek megvannak a maga gyenge pontjai. A háromnapos űrutazás egyik legfontosabb tanulsága, hogy az űrhajók mosdói egyáltalán nem ideálisak.

Musk hétfő este azt tweetelte, hogy az Inspiration4 legénységének voltak nehézségei a mosdóval, és fejlesztéseket ígért a jövőbeli küldetésekre.

Határozottan fejleszteni kell a WC-t :) Volt néhány kihívásunk vele ezen a repülésen

- írta Musk. A milliárdos jobb wifit és sütőt is ígért.

Az űrvécé használata a súlytalan környezet miatt komoly kihívást jelenthet az asztronautáknak. Súly hiányában a folyékony és szilárd hulladék összegyűjtését és visszatartását a légáramlás segítségével kell irányítani. A NASA tavaly kiadott egy útmutatót arról, hogyan kell használni a WC-t az űrben.

A Nemzetközi Űrállomáson az év elején korszerűsítették az illemhelyet, az Európai Űrügynökség űrhajósa, Thomas Pesquet pedig ezt mondta róla :

Mondjuk úgy, hogy az egyetlen előny a kilátás

Az Inspiration4 három napot töltött az űrben a Föld felett lebegve, a múlt hét szombati földet érése előtt.

A figyelmetekbe ajánljuk