Edzés után regenerációra van szüksége testünknek, ezért érdemes hamar feltölteni raktárainkat.


Az izmok csakis úgy tudnak növekedni, ha több tápanyagot vesznek fel, mint amennyit leadtak, ehhez pedig fehérjére és szénhidrátra van szükségük. Emiatt az edzéssel árthatunk is izmainknak, ha nem eszünk utána. Ha ugyanis nincs energiánk, szervezetünk az izomszövetekből fog táplálkozni.

Edzés után megnyílik egy anabolikus ablak, amelyben a szénhidrátokat és aminosavakat izmaink legjobban hasznosítják, ez körülbelül kétórás, tehát érdemes rögtön edzés után beiktatni egy étkezést. A szénhidrát a glikogénraktárak feltöltése miatt, a fehérje pedig az izmoknak nagyon hasznos.

A fehérje és a szénhidrát mellett még fontos a folyadék fogyasztása, de a zsír kerülendő. A zsírt ugyanis nagyon lassan dolgozza fel testünk, a zsírral együtt bevitt szénhidrát és fehérje emiatt lassabban jut el izmainkhoz.

Fehérjéből továbbá érdemes gyorsan lebomlót alkalmazni, ilyen a tejsavó fehérje például (ezt tejtermékekből nyerik ki és étrendkiegészítőkben található). De fehérjeforrás lehet a tojás és a hús is. Kilogrammonként 0.2-0.4 gramm fehérje bevitele az ideális.

A szénhidrát azért fontos, mert inzulintermelést vált ki, így a tápanyagok gyorsabban jutnak el az izomrostokba. Ehhez egy magas glikémiás indexű szénhidrátot válasszunk magunknak, ilyen például a fehér kenyér is. Kilogrammonként 0.8 és 1 gramm szénhidrát fogyasztása javasolt.

(Forrás: Myprotein)


Friss

A Netflix megcsinálta az Álarcos Énekes randiverzióját

Egészen bizarr koncepció. A felek olyan vakrandikra mennek, ahol mindkét fél el van maszkírozva.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ők voltak a legelsők – 5 nő, aki megváltoztatta társadalmunkat

Napestig lehetne sorolni azokat a női alakokat, akik rendkívüli hatással voltak történelmünkre, társadalmunkra és gazdaságunkra. Alappillérei a feminizmusnak, s példaértékű hősei nők millióinak.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk