Ők a Fővárosi Állatkert óriásvidra kölykei - Videó

Óriásvidra kölykökről mutatott be kisfilmet a fővárosi állatkert. Az október 7-én született, Dél-Amerikában őshonos emlősök a kétperces videóban a szüleikkel együtt mutatkoznak.


Az óriásvidra veszélyeztetett fajnak számít, állatkerti szaporításának ezért komoly természetvédelmi jelentősége van. Az emlősök a hazai állatkertek közül csak Budapesten találhatók meg, ahol jelenleg két óriásvidra kölyök él. A városligeti intézmény részt vesz a faj visszatelepítésére irányuló nemzetközi együttműködésben is. Az első visszatelepítésre szánt állatkerti születésű nőstény óriásvidra, Alondra, 2019-ben Budapestről került vissza a faj egykori természetes élőhelyére, az argentin Iberá Wetlandsre.

Az óriásvidrák vemhessége bő két hónapig tart, a kis vidrák szeme pedig csak egyhónapos korukban nyílik ki, így az első néhány hétben ki sem mozdulnak a fészekből. A kölykök 3-4 hónapos koruk szopnak, miközben fokozatosan átszoknak a szilárd táplálékra. Mivel az első hetekben a fiataloknak és a szülőpárnak is a teljes nyugalomra van szüksége, jelenleg az állatkerti munkatársak közül is csak a gondozók közelíthetik meg az óriásvidrákat.

A kifejlett állatok akár 30 kilogrammosra is megnőhetnek, vagyis jóval nagyobbak a Magyarországon is honos eurázsiai vidráknál. A lassú folyású, gyenge sodrású folyamokat, a mocsaras, lápos területek nyílt vízfelületeit kedvelő órásvidrákat prémjük miatt korábban széles körben vadászták. Ma már természetvédelmi oltalom alatt állnak, de a korábbi vadászat miatt csökkent az állomány nagysága, valamint a természetes élőhelyek zsugorodása következtében napjainkban is veszélyeztetettnek számítanak.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2014 óta tartanak óriásvidrákat. A mostani kölykök anyja, a most nyolcesztendős Cumana is akkor érkezett Budapestre a Lipcsei Állatkertből. Madidi, az apaállat két évvel idősebb, ő tavaly ősszel lett a városligeti intézmény lakója, és azóta is egy párt alkotnak Cumanával.

via MTI

A figyelmetekbe ajánljuk