Máris itt az év egyik leglátványosabb csillaghullása
Ráadásul az idő is kedvező januárhoz képest. Nézzünk csak fel az égre!

Nagy esélyünk lesz ma este (január 3-án) elcsípni pár fényesen ragyogó hullócsillagot. Érkeznek ugyanis a Kvadrantidák, amely a legaktívabb meteorrajok egyike, és óránként akár több száz hullócsillagot is felfedhet – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán.

Mint írják, a meteorrajok azért alakulnak ki, mert a Naprendszer egy nagyon poros részén halad át a Földünk. A meteorok többnyire porszemcsék, kicsi kődarabok által okozott felvillanások a légkörben. Az üstökösök a Nap felé közelítve csóvát növesztenek, melynek anyagát pályájuk nyomán hagyják – hogy ha ezt keresztezi bolygónk, sokkal több meteort látunk, amíg át nem haladunk a porfelhőn.

A Kvadrantidák szülőobjektuma is különleges, ugyanis nem egy üstökösnek, hanem egy kisbolygónak tulajdonítják, ami nagyjából 500 éve járt itt.

A Quadrantidák a meteorszám tekintetében kiemelkedő, a Svábhegyi Csillagvizsgáló szerint óránként akár 110 ide tartozó metort is láthatunk az égen. Mégsem ismerik annyian mint a Perseidákat, amelynek több oka is van.

  • Időbeli lefutásban az egyik legélesebb csúccsal rendelkezik, és szerencsésnek kell lenni, hogy a nagy potyogást elcsípjük (ami akár nappal is lehet). A nagyon sok meteort produkáló szakasz nagyjából csak 8 óra hosszú, míg a Perseidáké körülbelül két nap.
  • Jellemzően nagyon sok, de halvány hullócsillag alkotja, de persze lehet benne szép fényes darab is.
  • Januárban nem annyira szívesen fekszik ki az ember a fűbe, mint augusztusban, de szerencsére ma este még mindig szokatlanul jó idő van

A megfigyelés előtt fél órával már érdemes elrakni a telefonokat, és kerülni kell más fényforrást is, mivel nagyban rontani fogja az élményt a meteorok észlelésénél. Előny, ha olyan helyen vagyunk, ahol minimális a légszennyezettség.


A figyelmetekbe ajánljuk