Ennek köszönhetően a turisták jobban megismerhetik, miképp nézhetett ki az aréna akkor, amikor a gladiátorok halálos harcaikat vívták.


Az Ingegneria milánói társaság nyerte el a római Colosseum gladiátorarénájának újjáépítésére az olasz kormány által kiírt pályázatot. A kulturális miniszter, Dario Franceschini elmondta, hogy a 18,5 millió euróba (6,7 milliárd forint) kerülő munkáknak az év végéig kell elkezdődniük és 2023-ig tartanak majd.

A tervek szerint egy csúcstechnológiás, könnyű szerkezetű, összecsukható színpadot húznak fel az arénában, amellyel mintegy helyreállítják az eredeti arénát, és azt a színpadot, ahol a gladiátorviadalokat tartották az ókori Rómában.

Ez a színpad egészen a 19. századig létezett, akkor elbontották a régészeti feltárások miatt. Ily módon az arénát ismét szabadtéri kulturális előadásokra lehet majd használni, és a római Colosseum látogatói az aréna közepéről csodálhatják meg az ókori építmény fenségességét .

A háromezer négyzetméter alapterületű mobilrendszer lehetővé teszi, hogy gyorsan befedjék vagy kinyissák a föld alatti épületrészeket, egyrészt, hogy megvédjék az esőtől, vagy hogy lehetővé tegyék szellőzésüket.

A nemzetközi hírű milánói cég restaurálta egyebek között a vicenzai székesegyházat, és olyan sztárépítészekkel dolgozott már együtt, mint Renzo Piano, Rem Koolhaas és Iszozaki Arata.

A Colosseumot Kr. u. 70 és 80 között építették, a nyilvános kivégzések és a gladiátorviadalok véres helyszíne volt. Több mint 450 éven át működött arénaként. A Forum Romanummal együtt Olaszország legnépszerűbb turistalátványosságai közé tartozik és a világ hét új csodájának egyike.


(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk