Egy friss hormonkutatás adhat választ a tavaszi zsongásra

Egy három és fél millió embert vizsgáló tanulmány alapján a hormonok változnak az évszakok váltakozásával.


Egy új kutatásban emberek vérét vizsgálva arra jutottak, hogy az agyalapi mirigy, másnéven hipofízis hormonkibocsátása nyáron tetőzik. Ezek a hormonok az anyagcserét, a stresszt és a szaporodást szabályozzák. A nemi hormonok és a pajzsmirigy hormonjai viszont, melyek nem az agyalapi mirigyben termelődnek, télen mutatnak növekedést. A tesztoszteron, az ösztradiol és a progeszteron például tél végén vagy tavasszal éri el csúcspontját. A tanulmány eredményei rámutatnak arra, hogy van egy olyan belső szezonális óránk, ami kihat hormonjainkra.

Az agyalapi mirigy hormonjai a napfény változásaira vannak hangolva, ezen kívül ez a mirigy összeköttetésben áll a többi hormontermelő szervvel, az ő hormonjai látják el táplálékkal ezeket a szerveket. A pajzsmirigyserkentő hormon például itt termelődik, ahogyan a neve is mutatja, ez a hormon serkenti a pajzsmirigy működését. Ez megmagyarázhatja azt, hogy miért áll minden hormonkibocsátó szervünk összeköttetésben az évszakok múlásával.

Más emlősöknél korábban kimutatták, hogy a hormonok változnak az évszakok változása révén. Ezek a hormoningadozások segítik az állatokat a szaporodásban, az aktivitásuk változásában, de a növekedésükben, pigmentációjukban vagy vándorlásukban is óriási szerepet töltenek be. A sarkvidéki rénszarvasok például a téli napokban csökkentik a leptin nevű hormon felszabadulását, ezáltal mérséklődik az energiafogyasztásuk, de a testhőmérsékletük is, valamint gátlódik ezidőre a és szaporodási képességük is.

Az emberek esetében a pajzsmirigyhormon és a stressz hormon, vagyis a kortizol változásai igazodnak a korábbi eredményekhez. A pajzsmirigyhormonról eddig is tudtuk, hogy télen tetőzik a növekedése, mivel funkcója hőtermeléshez kötődik. A kortizol szezonális időzítése, vagyis a februári növekedés szintén megegyezik a korábbi tanulmányokban talált összefüggésekkel.

A kutatók szerint nagyon fontosak ezek az eredmények, mivel akár félre is diagnosztizálhatnak embereket egy évszakhoz köthető változás miatt. Emiatt érdemes tudni az orvosoknak is ezekről a hatásokról.

(Forrás: Sciencealert)

A figyelmetekbe ajánljuk