person holding yellow and pink card

Kínából ezután nem rendelhetünk olyan könnyedén, mint eddig

Idén júliustól megszűnik az unión kívülről érkező, 22 euró alatti áruk áfamentessége. Tehát többet nem igazán rendelhetünk olcsó csecsebecséket Kínából.


Noha 2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik a kívülről érkező, 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta már készül a jogszabályi változásra az automatikus vámeljárással.

Az elmúlt években igencsak fellendült az e-kereskedelem, amely az áruk vámhatárokon túli áramlására jelentős kihatással volt. A hazai online vásárlók csaknem kétharmada egyaránt vásárol termékeket belföldről és külföldről is. Eddig a 22 euróig vásárolt áruk vám- és áfamentesek voltak, a 22 és 150 euró köztiek pedig vámmentesek, de áfát kell fizetni rájuk.

A jelenlegi szabályozás bevételkieséseket eredményezett a tagállamokban, az unión kívüli kereskedőket pedig jelentős előnyhöz juttatta. Az új szabályozás kiegyenlítettebbé szeretné tenni az uniós és nem uniós vállalkozások közti versenyt.

Emiatt kell az év közepétől minden egyes termék után áfát fizetni, függetlenül annak értékétől. Továbbra is vámmentesek maradnak a 150 euró alatti áruk, kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket.

A szabályzat szerint a július 1-jéig megrendelt, illetve ezen a napon vagy ezt követően az EU vámhatárára érkező csomagokra vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani és áfát kell fizetni. Ez a változás a Magyar Posta Zrt-re is komoly terhet ró, mivel minden árutartalmú küldemény vámeljárás alá kell kerüljön, és ez akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát.

Minden online rendelés esetén fontos lesz a pontos címadatok (név, cím) mellett az elektronikus elérhetőségek (e-mail, telefon) megadása is. A megfelelő adatok birtokában ugyanis a Posta automatikusan elvégzi a vámeljárást.

(Forrás: Haszon)


A figyelmetekbe ajánljuk