A dráma királynőjeként emlegetett Kate Winslet

Traumatikus szereptől kisvárosi nyomozóig – Kate Winslet, a dráma királynője

Hatvanhét – összesen ennyi alkotásban szerepelt Kate Winslet az elmúlt 30 évben. Akármilyen karakter bőrébe is bújt, különleges kisugárzása és bája miatt a nézők mindig imádták. Most legjelentősebb filmjei közül szemezgettünk, melyek hatására szakmailag kiteljesedhetett az év legjobb sorozatának nevezett Easttowni rejtélyekben.Szárnybontogatás 

Winslet számára az igazi áttörést Peter Jackson 1994-es Mennyei teremtmények című drámája hozta meg. A filmben két új-zélandi iskolás, Juliet (Kate Winslet) és Pauline (Melanie Lynsky) életét követhetjük nyomon. Előbbi jómódú úrihölgy, míg utóbbi nélkülöző családból származik. Végül a köztük lévő társadalmi különbségek ellenére is legjobb barátnők lesznek. Elhatározzák, hogy kedvtelésből könyveket fognak írni, ahogy azonban telik az idő, ők annál inkább elmerülnek a képzelet világában és a történések gyilkos fordulatot vesznek.

A film egyébként igaz történeten alapszik, így a rendező kitalálta, hogy forgassanak az eredeti helyszíneken. A színésznő elmondása szerint ez az élmény erősen traumatizálta és csak hosszú idő után tudta teljesen elengedni a karakterét.

Alakítása miatt korunk egyik legkiválóbb színésznőjének kiáltották ki.

Sosem adom fel, Jack! Avagy a nagy áttörés

Legikonikusabb alakítását az 1997-es Titanicban nyújtotta, amellyel hatalmas sikert aratott. A történet mindenkinek ismerős. A főszerepben Winslet (Rose DeWitt Bukater) és Leonardo DiCaprio (Jack Dawson) szerepelt. A karaktereik közötti epikus románcnak egy jéghegy vetett véget. A forgatási körülmények olykor nem kímélték a színésznőt.

A vizes jelenetek végére megfázott, ami miatt súlyos tüdőgyulladást kapott.

A sok fáradozásnak azonban meglett a gyümölcse. James Cameron filmjét 14 Oscarra jelölték, amelyből végül 11-et zsebelt be. Többek között nyert a legjobb film, legjobb rendező és a legjobb eredeti filmzene kategóriában. Bár 1998-ban Helen Hunt lett a legjobb színésznő a Lesz ez még így se! című filmben nyújtott alakításáért, mégis sokan úgy gondolták, hogy Winslet ugyanannyira megérdemelte volna az aranyszobrocskát.

A hidegvérű díva megszületése 

A 2015-ös A ruhakészitő című filmben Kate Winslet újfent bebizonyította, hogy okkal tartják őt generációja egyik legkiválóbb színésznőjének. Az alkotást Jocelyn Moorhouse (A szerelem színei) rendezte.

A történet az 50-es években játszódik, egy poros kis ausztráliai városban, Dungatarban. Az ottani élet egész harmonikusnak és békésnek mondható, amíg meg nem érkezik a Winslet által megformált femme fataleMyrtle Dunnage.

Ő kicsit sem rajong a westernfilmbe illő városért, az ottaniak ugyanis őt gyanúsítják egy 25 évvel korábbi gyilkosságért.

Amikor a városiak azonban megtudják, hogy ruhakészítéssel foglalkozik, akkor egyre többen kezdenek nyitni felé. De persze senki sem felejt. A film tragikomikus légköre kiválóan passzol a történethez: Dungatar kisvárosa olyan, mint egy miniatürizált világ, ahol jól megmutatkoznak a különböző társadalmi problémák. Winslet zseniális filmbéli végzet asszonyát a kritikusok újfent pazarnak titulálták.

A film tragikomikus légköre kiválóan passzol a történethez: Dungatar kisvárosa olyan, mint egy miniatürizált világ, ahol jól megmutatkoznak a különböző társadalmi problémák. Winslet zseniális filmbéli végzet asszonyát a kritikusok újfent pazarnak titulálták.

A nehezen lerázható bánat portréja, avagy az Easttowni rejtélyek 

2021 nagy meglepetésének számít az HBO új krimisorozata az Easttowni rejtélyek. Winslet legújabb szerepében egy kisvárosi nyomozót játszik, aki egy helyi gyilkossági ügy végére szeretne járni. A Pennsylvania-i kisvárosban mindenféle emberi karakter előkerül: találkozunk visszaeső drogfüggővel, agresszív tinédzserekkel és elhivatott édesanyákkal. Első ránézésre nagyon különböznek egymástól ezek a személyiségek mindenkinek akad viszont valami titka, amit nem szeretné, hogy mások is megtudjanak.

Sok szálon fut a sztori és az egyetlen, akinek sikerül ezt átlátnia az Winslet karaktere, vagyis Mare Sheehan.

Érdekesség, hogy a színésznő szinte az egész sorozat alatt smink nélkül látható. Egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy szerette volna minél hitelesebben átadni a karakter bonyolult személyiségét. Ezt pedig csak úgy lehetett megvalósítani, ha nem a külsőségekre fókuszáltak.

Bár nem meglepő, de érdemes megjegyezni, hogy Winslet smink nélkül, kialvatlanul és sörrel a kezében is az a rendkívül tehetséges színésznő, akit megszokott a közönség. Mintha csak erre a szerepre várt volna, és amikor eljött az idő, ő az összes eddigi tapasztalatát egybe gyúrva tökéletesen életre keltette Maret. Na de ilyen sikerek után, hogyan tovább?

Lehetséges, hogy a színésznő következő nagy szereplése a 2022-ben érkező Avatarban lesz.

Szerző: Korompai Tímea

A figyelmetekbe ajánljuk