Hollywood egyik legelkötelezettebb környezetvédője újra jelentős összeget ajánlott fel.


43 millió dollárt, azaz nagyjából 12 milliárd forintot ajánlott fel Leonardo DiCaprio a Galapágos-szigetek helyreállítási munkáira. Mindezt a színész egy IGTV-videóban jelentette be, amiben kiderült az is, hogy a természetvédelmi projektet a Re:wild és az Island Conservation nevű szervezetekkel, a Galápagosi Nemzeti Park igazgatóságával, illetve a helyi közösségek segítségével kiviteleznék.

A bejelentés egyébként véletlenül esik egybe a szintén a Galápagos-szigeteknél összeomlott Darwin-boltív esetével.

A visszavadítási tervekben szerepel még több, Latin-Amerikához tartozó csendes-óceáni szigetcsoport is. A projekt részeként többek között a Floreano-szigeteket is támogatnák, ahol jelenleg 54 veszélyeztetett faj található. Itt 13, már kihalt fajt telepítenének vissza, köztük a Charles Darwin által ismertetett első rigót is, a csúfolórigót.

A varacskosfejű leguán kihalását különböző tenyésztési programokkal előznék meg.

Mindezt Paula A. Castaño vezeti majd, aki már majd egy évtizede dolgozik a szigetek helyreállításán eredményesen. A galápagosi teknősök szaporodását például azzal lendítette fel, hogy eltávolították a Pinzón-szigetről az invazív rágcsálókat .

Castaño szerint a hasonló léptékű sikerekhez jelentős támogatás szükséges, de DiCaprióra nem lehet panasz: eddig több mint 100 millió dollárt, azaz nagyjából 30 milliárd forintot adományozott különböző környezetvédelmi ügyekre.

(The Guardian)


A figyelmetekbe ajánljuk