Kaáli Autó-Motor Múzeum műkincse
Hamu és Gyémánt / Mosoni Péter

Különleges megvilágításban a Kaáli Autó-Motor Múzeum kincsei

Benzingőzzel átitatott falak! A dörgicsei Kaáli Autó-Motor Múzeumban olyan kincsek sorakoznak egymás mellett, amik egy perc alatt elvarázsolják a különleges járművek iránt érdeklődőket.

Szöveg: Kiss Csaba

Dr. Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász neve sokak számára a magyarországi lombikprogrammal kapcsolódik össze, ám a professzor egyedülálló veterángépjármű-gyűjteménye is igen figyelemre méltó. Míg sok pár álmának valóra váltásához az ő szakértelme kellett, addig az ő vágyai négy keréken gurultak be az életébe – amit mára a nagyközönségnek is örömmel mutat be.

Ka\u00e1li Aut\u00f3-Motor M\u00fazeum m\u0171kincse

Hamu és Gyémánt / Mosoni Péter

Az évi közel l10 ezer látogatót vonzó múzeum mintegy 130 járművét Magyarország egyik legismertebb autófotósa, Mosoni Péter örökíti meg a katalógus számára – néhányat ráadásul a szemet gyönyörködtető fényfestéses módszerrel. Ennek lényege, hogy a fotók teljes sötétségben, hosszú záridővel készülnek, a fotós pedig egy LED-es fényforrással járja körbe az autót. A hosszú záridőnek köszönhetően a gyorsan mozgó fotós nem látszik, viszont a sötétben ő irányítja azt, hogy mi kerül – szó szerint – megvilágításba. „A fényfestés módszerével már régóta kísérleteztem, így adódott, hogy a múzeum számára is valami látványosat hozzunk létre. Kiemeltünk néhány járművet, amelyek történeti vagy esztétikai szempontból érdekesnek számítanak, és ezzel a technikával egy új oldalukról mutatjuk meg őket” – összegezte Mosoni Péter az elbűvölő projektet, melyből először a Hamu és Gyémánt oldalain látható képválogatás.

Érdekel a folytatás? Szeretnéd látni a lenyűgöző képeket? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt aktuális lapszámában található. A magazin megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

Hamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1nt 2022/02. lapsz\u00e1mHamu és Gyémánt


A figyelmetekbe ajánljuk