jupiter bolygó

Illusztráció

40 év után oldódott meg a Jupiter északi fényének rejtélye

A bolygón megfigyelhető kitörések a Föld teljes lakosságát képes lenne energiával ellátni.

Sokan azt gondolják, hogy az aurora borealis, azaz az északi fény egyedül a Földön látható. Pedig nem.

Tudósok a Naprendszeren belül már több bolygón is megfigyelték a jelenséget, többek között a Jupiteren is. Mindennek okát végül 40 év után sikerült megfejteni.

A Jupiteren a pulzáló röntgenkitörések hatására kialakult fényjáték hátteréről a NASA rendszeresen „hatalmas rejtélyként" számolt be.

Elképzelhetetlenül erősebbek a földieknél és sokkal összetettebbek. A Jupiter északi fényeinek kitörései akár terawattos teljesítményűek is lehetnek, ami az egész civilizációnkat ellátná energiával

– nyilatkozta William Dunn, a University College London Mullard Űrkutatási Laboratóriumának kutatója.

A tudós tagja volt annak a kutatócsapatnak, mely úgy gondolja, negyven év után végre megfejtették, mi okozhatja pontosan a Jupiter fényjelenségét. A kutatások során a NASA 2016-ban indított Juno űrszondájának és az Európai Űrügynökség röntgenteleszkópjának megfigyeléseinek és adatainak kombinációját vették figyelembe.

A Science Advances című folyóiratban megjelent kutatás eredményei alapján kijelenthető, hogy a röntgensarki fényeket a Jupiter mágneses terének ingadozásai okozzák.

Dunn szerint az eredményre azért kellett eddig várni, mert korábban nem állt rendelkezésükre sem a Juno, sem a röntgenteleszkóp.

(CNN)


A figyelmetekbe ajánljuk