Jeff Bezos

Jeff Bezos

Jeff Bezos alapítványa újabb 443 milliót ajánl fel környezetvédelemre

A pénz egy jó része újonnan létrehozott védett területekre fog majd menni a tervek szerint.


Hétfőn az Amazon alapítója, Jeff Bezos bejelentette Föld Alapjának legújabb támogatási körét: 443 millió dollárt fordítanak a földterületek megőrzésére és helyreállítására, valamint a perifériára szorult közösségek környezeti terheinek csökkentésére. Idén az alap több mint 3 milliárd dollárt ígért hasonló kezdeményezésekre. Bezos 2020-ban 10 milliárd dollárt ígért, amit egy évtizeden belül elkölt az éghajlantváltozás elleni küzdelemre. Ez jelenlegi vagyonának mintegy 5 százaléka egyébként.

A legutóbbi bejelentés 261 millió dollárt tartalmaz arra a nemzetközi kezdeményezésre is, amelynek célja, hogy 2030-ra a Föld földterület és az óceánok 30 százalékát megőrizzék. Ez az úgynevezett védett területek létrehozására, bővítésére és ellenőrzésére összpontosít, főként a Kongó-medencében és a trópusi Andokban. A Bezos Föld Alap szerint a támogatások révén 11 millió hektár újonnan védett területet hoznak létre a Kongó-medencében, ahol Afrika erdeinek 70 százaléka található. A trópusi Andokban, a bolygó másik fontos szén-dioxid-nyelőjében a támogatások révén a becslések szerint 48 millió hektárnyi területet alakítanak át védett területté.

Az erdők és más ökoszisztémák rendkívül fontosak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, mivel megkötik és tárolják a szén-dioxidot, és távol tartják azt a légkörből. Az új védett területek létrehozása azonban, különösen ha nem gondosan hajtják végre, valójában kárt okozhat a helyi közösségeknek. Dokumentált története van annak, hogy a természetvédelmi erőfeszítések során az őslakosokat a nemzeti parkok létrehozása érdekében elűzték a földjeikről.

A Bezos Föld Alapot egyébként a kezdetektől fogva bírálatok érték, különösen egyes alulról szerveződő környezetvédelmi csoportok részéről. A kritikusok rámutattak, hogy Bezos eleinte elsősorban nagynevű környezetvédelmi csoportokat finanszírozott, amelyek viszonylag nagy költségvetéssel rendelkeztek, ahelyett, hogy több őslakos és színesbőrű vezetésű közösségi csoportot támogatott volna. Más kritikák arra összpontosítottak, hogy az Amazon, a Bezos által alapított e-kereskedelmi óriáscég továbbra is szennyezi a környékeket és egyre nagyobb mértékben bocsát ki üvegházhatású gázokat.

(Forrás: The Verge)


A figyelmetekbe ajánljuk