A vattacukor a karneválok, sportesemények és vásárok egyik közkedvelt édessége, ezzel együtt pedig talán a világ egyik legnépszerűbb finomsága. De vajon honnan ered a ragadós cukorfelhő története? Ki találta fel és hogyan készül?


Így készítik!

Mielőtt mélyebben beleásnánk magunkat a történelembe, választ adunk arra a kérdésre, ami a leginkább foglalkoztatja az embereket:

hogyan készül a vattacukor?

A vattacukor csupán két összetevőből készül: levegőből és színes cukorból. Az elkészítési folyamat pofon egyszerű. A hagyományos vattacukorfonó-gép egy forgó fejet tartalmaz, amiben egy cukortartó tálka található. Ebbe a tartóba tesszük az ízesített és színezett cukrot. Fűtőberendezéssel hevítik a forgó fej peremét, ami körülbelül 300 fokra felmelegedik, és megolvasztja a cukrot. Az olvadt cukor kilépve a lyukakon a hidegebb levegővel érintkezve megszilárdul, és lehullva vattacsomószerűen összerendeződve felgyűlik a forgófejet teljesen körülvevő gyűjtőtálban, amit hosszú hurkapálcikával igazítanak.

A vattacukorfonó-gép forgó feje.

123rf / silalena

A vattacukor eredete évszázadokra nyúlik vissza, egészen a reneszánsz Olaszországig. Akkoriban a szakácsok kézzel pörgették és olvasztották a cukrot. A folyamat során a cukorkát villával vékony szálakba húzták, és seprűnyélre terítették. Ezek a kézzel fonott cukorkák nemcsak rendkívül munkaigényesek, de piszok drágák is voltak. Napjaink közismert és kedvelt formája azonban csak a 19. században debütált.

De kinek köszönhetjük?

Akár hiszed, akár nem, Dr. William Morrison amerikai fogorvos fejéből pattant ki az ötlet. 1897-ben Dr. Morrison összefogott John C. Wharton édességkészítővel és megalkották a vattacukor-fonó gépet. A két férfi ámulatba esett, amikor meglátták a könnyű szálakká karamellizálódott cukrot. A csodálatot mi sem bizonyítja jobban, hogy „tündérselyemnek" nevezték el.

A két feltaláló 1904-ben a St. Louis-i világkiállításon mutatta be gépét és becsomagolt finomságát, s közel 6 hónap alatt 68 000 dobozt értékesítettek darabonként 25 centért (mai árfolyamon 6,75 dolláért, azaz körülbelül 2000 forintért).

A finomság olyannyira népszerűvé vált, hogy egy édességbolt azonnal megvásárolta az elektromos gépet, és egy évvel később már árulta is a tündérselymet. 1949-ben pedig a Gold Medal Products megalkotta az első nagyüzemi vattacukorgyártó gépet. Ez volt az egyik legfontosabb mérföldkő és óriási segítség abban, hogy a vattacukor gyártás odáig jusson, ahol ma tart!

A figyelmetekbe ajánljuk