pezsgőkrémes linzer tészta habzsák vörös piros körömlakk fa tálca sütés

Egy borongósabb vasárnap délután talán többen otthon maradunk, esetleg filmmaratont tartunk vagy takarítunk. Előbbihez mindenképpen jól jön pár finom falat, így elhoztunk egy ínycsiklandozó sütemény receptet egy szürkésebb hétvégére.


Ki ne szeretné a linzert és a pezsgőkrémet? Hát még ha egybegyúrjuk a kettőt! A pezsgőkrémes linzer receptjét szilveszter alkalmából osztotta meg velünk a Street Kitchen tavaly decemberben, az ilyen ínyencségek azonban időtlenek, így remek választás lehet erre a hétvégére is. Ha úgy döntünk, hogy elkészítjük, mindenképpen álljunk neki még ma, hogy vasárnapra teljesen megpuhuljon a tészta!


Hozzávalók a tésztához:
  • 300 g liszt
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ½ db citrom héja
  • 1 db tojás
a krémhez:
  • 5 db tojássárgája
  • 50 g liszt
  • 100 g cukor
  • 180 ml tej
  • 200 ml pezsgő
  • 120 g szoba-hőmérsékletű vaj

a díszítéshez pedig 40 g étcsokoládé.

Elkészítés

A tésztához összemorzsoljuk a vajat és a lisztet, majd a lehető leggyorsabban hozzágyúrjuk a többi hozzávalót. Ezt követően a tésztát fóliába csomagoljuk, és 30-40 percre berakjuk a hűtőbe pihenni.

A krémhez a vaj kivételével minden hozzávalót csomómentesre keverünk, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük a masszát, mintha pudingot készítenénk. A krémalapot hűtőhidegre hűtjük.

A tésztát kicsomagoljuk a fóliából és lisztezett felületen 1,5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk – erre a célra egy kisebb méretű vizespohár szája is megfelel.

A korongokat sütőpapíros tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.

A krémalapot elkezdjük robotgéppel kikeverni, közben hozzáadagoljuk a vajat. A kész krémet habzsákba (ez erősebb anyagú nejlonzacskóval helyettesíthető – a szerk.) töltjük, és a korongok felére nyomunk belőle. A megsült tésztalapok másik felét a megkent korongok tetejére nyomjuk.

A díszítéshez vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, nyomózsákba vagy sütőpapírból hajtogatott tölcsérbe csorgatjuk, kivágjuk a végét, és óramintát „rajzolunk" a sütik tetejére. A díszítés persze ezen kívül bármi más is lehet, amihez épp kedvünk van. Arra azonban figyeljünk, hogy fogyasztás előtt egy napot mindenképp hagyjuk pihenni, hogy megpuhulhasson a tészta.

A figyelmetekbe ajánljuk