Hazánkban sokak kedvenc desszertje a palacsinta. A túrós, kakaós, lekváros változatát egyszerűen nem lehet megunni. Ennek ellenére megmutatunk néhány receptet, amivel a megszokott finomságot különlegesebbé teheted.


Almás palacsinta

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 db alma lereszelve
  • 2 dl szóda
  • tej

Elkészítése: A lisztet a sóval, cukorral, tojással összekeverjük, majd hozzá adjuk az almareszeléket is. Ezt követően hozzáöntjük a szódát és annyi tejet, hogy sűrű tésztát kapjunk. Olajozott sütőben kisütjük. Amíg forró, fahéjas porcukorral meghintjük. Szokásaink szerint összehajtjuk a palacsintát, majd a tetejére szintén fahéjas cukrot teszünk.

Erdei gyümölcsös-mandulás palacsinta

Hozzávalók:

  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 3 tojás
  • 5 dkg fruktóz
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl szóda
  • 25 dkg eper, szeder, málna vegyesen
  • 5 dkg szeletelt mandula
Elkészítése: A zabpelyhet ledaráljuk. Ebből az aprított zabpehelyből, lisztből, sóból, édesítőből, tojásból, tejből és szódából palacsintatésztát keverünk. A gyümölcsöket megtisztítjuk. A tepsire sütőpapírt teszünk, majd ráöntjük a palacsintatésztát és elosztjuk rajta a gyümölcsöket, legvégül pedig a rászórjuk a mandulát. 180 fokos előmelegített sütőben, nagyjából 15-20 perc alatt készre sütjük.

Szilvás csúsztatott palacsinta

Hozzávalók:

  • 7 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 7 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 20 dkg szilva
  • fahéj, porcukor
Elkészítése: A tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral alaposan kikeverjük, ezután pedig hozzáadjuk a vajat és így kevergetjük tovább. Ezt követően hozzáadjuk a tejet és a lisztet. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a tésztához adagoljuk. Legvégül hozzákeverjük a felvágott szilvát is.

Olajozott sütőben sütjük, de csak a palacsinták egyik oldalát. A tálra csúsztatjuk és a rétegeket fahéjas porcukorral meghintjük. Az utolsó palacsintát, pedig úgy tesszük a többire, hogy a sült oldala legyen felül.


(Fánkok és palacsinták)

A figyelmetekbe ajánljuk